Varoufakis: Westen laat Russische democraten in een hoek drukken

Yanis Varoufakis brengt in een interview met David Patrikarakos tal van interessante opinies naar voren: onder meer over Griekenland natuurlijk, over de verhouding tussen Merkel en Schäuble, over de toekomst van Europa. In dit bericht focus ik op een onderwerp waar relatief weinig aandacht voor is: de democratische beweging in Rusland. put1 images

Ik ben opgegroeid in een dictatuur hier en ik ben erg gevoelig voor de behoeften van lokale democraten die onderworpen zijn aan tirannie. Ik denk dat we ons altijd dezelfde vraag moeten stellen over onze handelingen ten aanzien van Irak, Libië of Noord-Korea: hoe zullen onze acties hun impact hebben op democraten in die landen? Door Poetin het excuus te geven zich tot de Russische bevolking te richten en te zeggen dat het Westen samenspant tegen Rusland, laat je Russische democraten in een hoek drukken en dat kan nooit goed voor ons zijn.
Politico [vertaald uit het Engels]

Met andere woorden: de boycotacties tegen Rusland hebben een averechts effect. Tenminste als je democratisering in Rusland een warm hart toedraagt.