Van Rompuy: lang leve de EU-Natie!

Starve-b
EU-NATIONALISME

Gelukkig maar zeg, hèhè, de crisis is voorbij. Nog even een leuke peptalk voor 2014, ik had het echt nodig. Het aankomende jaar zal alles weer beter gaan. Dit riedeltje hoor ik nu al zo’n dertig jaar geloof ik, het zuur hebben we gehad en het zoet komt eraan, maar voor wie eigenlijk?

Schei toch uit met het verkondigen van die rare praatjes. Is die man nou echt  zo onnozel of doet hij alsof? Ziet hij  de ellende niet van de tientallen miljoenen mensen in de EU? De miljarden mensen op de rest van de wereld en hun misère? Of houden crisis en voorspoed op bij de grenzen van de EU?

Een erg bekrompen gedachte dat Europa er toe zou doen en de rest van de wereld niet. Een vorm van nationalisme stijl-2014 zou je het kunnen noemen, natiestaten zijn immers aan het verdwijnen. De grenzen liggen nu alleen ergens anders. Laat ze maar oprotten uit andere werelddelen, dood aanspoelen, wat geeft het allemaal, wij zitten immers veilig in het EU-landje.

Tellen mensen zonder werk,  met rotloontjes, gehandicapten enzovoorts gewoon niet meer mee?  Is dit poging nummer zoveel om ons nog éven de buikriem aan te laten halen? Ach ja, de EU-verkiezingen komen eraan, dat is waar ook.

Het werkloosheidspercentage is hoog in Europa. Rond de twintig procent, als je de studenten en mensen die een opleiding volgen niet meetelt. Maar in de hele eurozone, buiten twee landen, valt er economische groei op te tekenen, zegt Van Rompuy.. Dat is positief nieuws. Is ons spaargeld nu veilig? Ja, volgens Van Rompuy. Er komt nu één neutrale toezichthouder (sic! LRD) voor alle Europese banken, gecentraliseerd rond de Europese Centrale bank – zoals het een echte bankenunie betaamt.

Weg met die bekrompen EU, maar niet vanwege de drogredenen die ik zo vaak hoor. Zéker niet terug naar kleine landjes met eigen muntjes, maar écht met zijn allen solidaire bewoners worden van deze planeet. Dan pas is ook mijn crisis voorbij Van Rompuy.  De échte crisis, en niet jouw geleuter over die bankenunie met een neutrale toezichthouder en de veiligheid van de spaarcentjes.

Hoe dúrf je, hoe dúrven jullie daar in Brussel dit als verworvenheden te zien, ga jullie toch diep schamen,  rot toch op met jullie “argumenten” als invloed-,  handels- en machtsblokken als redenen waarom we vóór dit nationalistisch EU-landje zouden moeten zijn. Of dat we de boot zouden missen op het wereldtoneel, ook zoiets. Ik denk daarbij aan hele andere boten dan jullie, die waar je maar beter niet in kan gaan.

Deze documentaire gaat over de krachten die invloed hebben op de wereldeconomie, met name die van de banken en een handjevol smeerlappen. De personen die de wereld willens en wetens de afgrond injagen en daar gewoon verder mee zullen gaan. Leg dit eens naast de landelijke politiek, of die van de EU, of het gezicht van Van Rompuy. Er is helemaal niks voorbij. Nog lang niet. Wel een beetje lang deze film, bijna drie uur, maar dan weet je ook wat.

13 gedachten over “Van Rompuy: lang leve de EU-Natie!”

 1. Eens had ik mij voorgenomen om niet meer op Krapuul te reageren daar hier meestal bijzonder veel onbeleefdheden, onvriendelijke reacties, beledigingen en scheldpartijen op binnenkomen maar deze keer maak ik noodgedwongen een uitzondering. En natuurlijk hoop ik dat eventuele reacties om de mijne iets beleefder worden beantwoord.
  Ik deel de felle mening van het bovenstaande verhaal over die vreselijke EU-natie zeker voor 100% met degene die deze heeft geschreven! Rompuy is gewoon een soort Farizeeër die aan een soort (zelf)bedrog doet (hij doet me aan Joseph Goebbels denken, de nazi-minister van Propaganda), denkt dat hij als een toverfee even alle ellende en de zwakke economie in Europa kan wegtoveren, dat de Europese burgers alsnog van de EU gaan houden en dat europa één staat wordt! Op straat lijkt het alsof er geen crisis heerst daar je genoeg mensen ziet die inkopen doen maar ik merk in alle Europese landen waar ik op bezoek ging helemaal niets van eensgezindheid. Tallozen mensen smachten naar het einde van de EU, de euro en ze willen hun onafhankelijkheid en hun vroegere munt weer terug en daar geef ik ze geen ongelijk in. 2014 zal geen zegen maar een ramp worden voor de EU en haar burgers en hopelijk stort deze heel snel, door toedoen van de EU-hatende Europeanen, snel in elkaar!

 2. @Jules,

  Van Rompuys peptalk kunnen we missen als kiespijn.

  Maar waarom zou je de EU haten? Het is verzameling mensen net als Nederland. Zijn Nederlanders zoveel beter dan de rest van de EU-inwoners? Overigens is de EU net wat je er van maakt, samen met de anderen in Europa.

  En Le Roi schrijft niet dat hij terug wil naar ‘onafhankelijkheid’ en vroegere munt. Ik herhaal hem:
  ‘Zéker niet terug naar kleine landjes met eigen muntjes, maar écht met zijn allen solidaire bewoners worden van deze planeet.’

 3. Jules:

  [ Talloze mensen smachten naar het einde van de EU, de euro en ze willen hun onafhankelijkheid en hun vroegere munt weer terug ]

  Dat is niet de portee van mijn stukje. Je kan ook juist buiten de grenzen van de EU-natie kijken in plaats van naar binnen keren, anders ruil je de ene dwaasheid voor de andere in. Ik begrijp het wel, oude munten en landen kennen we, maar droegen ook niet bij aan een wereld die voor iedereen leefbaar zou kunnen zijn.

 4. Sjaax:

  De EU is er voor het in stand houden van de huidige kapitalistische verhoudingen en deze uit te breiden. De idee dat je deze moloch nog om zou kunnen smeden is een illusie, weg ermee.

 5. Nog voor dat ik die lange docu ga zien, heb ik alvast een opmerking over de EU. De EU is het instrument in handen van ‘de krachten die invloed hebben op de wereldeconomie, met name die van de banken en een handjevol smeerlappen’.

  Het gaat dus om veel meer dan alleen maar dat muntje en dat vlaggetje. Met ondertekening van het Transatlantische Handels en Investeringsverdrag (TTIP) door deze Rompuy (als lakei van de bankiers en smeerlappen), krijgen deze meer macht dan soevereine staten (investor-state cases). Een dergelijk verdrag valt op nationaal niveau moeilijk door te drukken. Straks krijgen we genetisch gemanipuleerd voedsel door de strot geduwd, met een absolute monopoliepositie voor de producenten. Een eigen veldje bebouwen is er dan ook niet meer bij, want ook het zaad valt onder deze monopolies op grond van 120 jaar intellectuele property rights, waarin het TTIP zal voorzien. Goedkope ‘generieke medicijnen mogen dan niet meer geproduceerd worden. Tot zover de smeerlappen. De banken zullen er alles op zetten om geld uit te bannen; door middel van ‘financial inclusion’ (stokpaardje van Gates) moet iedereen ‘bankable’ gemaakt worden en dan is er plotseling alleen nog maar electronisch geld (Gates zorgt voor de software). Uw spaargeld is volkomen veilig, U kunt er dan alleen niet meer bij. ‘Every step you take, every move you make, you will be watched and tracked’.

  Niet iedereen zal dit weten te waarderen, maar daar is al over nagedacht. De recruitering van ‘handhavers’ uit de onderklasse zal aanzienlijk worden uitgebreid om het onteigende volk onder de duim te houden. Echte solidariteit buiten de EU grenzen biedt misschien nog een uitweg, temeer omdat buiten de EU deze onderwerping minder makkelijk zal verlopen dan binnen de EU en de VS, wat dat aangaat. Vergeet niet dat de Amerikanen evenzeer aan deze krachten worden blootgesteld en even keihard worden voorgelogen. Leiders van landen als Rusland, India, China, Iran, Brazilie enz. zien de bui al hangen en zijn bezig om zich te onttrekken aan de invloed van de bankiers en smeerlappen die ons zo stevig in hun greep hebben.

  Verder kan ik niet wachten tot dit kutjaar voorbij is, al verheug ik me niet op 2014. In plaats van de beste wensen van mij, volsta ik met een ‘houdt U taai’.

 6. Het kan geen kwaad om buiten de grenzen van de EU te kijken.
  Maar wat als 2 grootmachten zoals de EU en VS zijn, een handelsverdrag willen sluiten.
  Een verdrag dat grote bedrijven de zeggenschap geeft.
  Verkiezingen zijn dan nutteloos, en weg is de democratie.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/11/12/euvs-vrijhandelsakkoord-frontale-aanval-op-de-democratie

  Zie ook de links in dit item.
  Zie de overeenkomsten.

  https://krapuul.nl/overig/nieuws/137191/hollandisme-overtuigt-niet/#sthash.oluoM3JT.dpbs

 7. Theo Gerris:

  Jouw argumenten zijn de mijne niet.

  Die van Sjaax ook niet, die ge-mis-bruikt mijn stukje juist weer om er een of andere draai aan te geven om vóór de EU te pleiten. Maar dat doet hij voortdurend met alles als het de EU betreft.

 8. Een kwestie van politieke ethiek. Hoe moet een ‘Europese Lente’ -een federale EU- functioneren? In Italie is het sinds het Verdrag van Rome (1957) niet gelukt Noord & Zuid dichter bij elkaar te brengen. Frankrijk weigert te convergeren, Engeland vaart een eigen koers, maar mag niet uit de Europese Unie, de eurozone heeft een nieuw bureaucratisch monster, de Bankenunie met in 2025 een luttel bedrag van 60 miljard waarmee het gedwongen huwelijk tussen lidstaten en banken niet is opgelost. En waar niet alleen spaargeld, maar ook digitaal geld allerminst veilig is.

  Alles op basis van het Verdrag van Lissabon dat hooguit nog een paar jaar mee kan. Zonder referenda, zonder een Senaat met een Europees Parlement, dat nog niet eens bevoegd is om Parlementaire Enquetes uit te voeren. En dankzij een blokkade van Frankrijk en Luxemburg _Jean-Claude Juncker- tot 2019 duizend miljoen, twaalf nullen, verspild aan pendelen tussen Brussel en Straatsburg.

  Het Transatlantisch Trade Parnership dat achter gesloten deuren vrij baan maakt voor oligarchen en niet los gezien kan worden van Amerikaanse spionage activiteiten terwille van Amerikaanse wereldhegemonie. In de Pacific wordt een idem verdrag afgesloten. Zonder China.

  Sinds 2006 zijn de uitgaven van de EU nog nooit goedgekeurd door de Europese Rekenkamer.

  Geen wonder dat ‘vertrouwen’ in deze EU tot een voorlopig dieptepunt is geslonken. Gelukkig moeten ook ongeldige stembiljetten worden vermeld en kunnen stemmers -veel te kiezen is er niet- zich dáárin nog herkennen.

 9. Misschien voegt dit stukje van Helga Zepp-Larouche iets toe aan deze beschouwingen.

  http://www.larouchepub.com/hzl/2013/4050break_eu_strangle.html

  Kort samengevat: de EU is dood. De laatste stuiptrekking is de Transatlantic Trade and Investment Treaty. Maar de Paus heeft ingegrepen en de mensen opgeroepen niet langer slachtoffer te willen zijn van het kapitalisme des doods. De Ukriane heeft gekozen voor een open wereld in het oosten in plaats van een dood paard in Brussels. En de Chinezen stellen de zijderoute via Eurazie weer open. Er is een wereld buiten de berompuyde pseudo EU staat. Niet die van vlaggetjes en muntjes, maar de wereld van een continent.

  Of dit een beetje aansluit bij de solidariteitsidealen van LRd betwijfel ik, maar in plaats van naar utopia te verlangen zie ik wel wat in een nieuwe geo-politieke werkelijkheid in het Euraziatische continent.

 10. sympateaser.
  Het is al lang bekend dat er in de bankensector van Slovenie 5 miljard in moet.
  De schattingen over de gehele bankensector van Europa lopen uiteen van een conservatieve 1200 miljard en lopen op tot 3000 miljard.
  Bedenk hierbij hoe de bankenunie is opgezet.
  Pas na 10 jaar is er een bedrag van 55 miljard ( veel te weinig )in de stroppenpot.
  De komende 10 jaar werkt het als volgt.
  Eerst worden aandeelhouders aangesproken, vervolgens obligatiehouders en dan grote spaarders en dan moeten lidstaten ( belastingbetalers ) opdraaien voor de kosten.
  Nu wil het toeval ( ? )dat de VS hun stimuleringsprogramma gaat afbouwen.
  Gevolg is dat rentes op obligaties stijgen ( in de VS van 1,6% tot nu al 3%, en ook in Europa, India etc stijgt de rente ).
  De lidstaten moeten dus gaan lenen tegen hogere rentes, en daar is ie weer, die Euro crisis.
  Of men moet het ESM inzetten ( dan mogen allen ervoor opdraaien ).
  Zo krijg je weer grip op landen om hervormingen te kunnen afdwingen, ten koste van burgers.
  De Euro is het wapen om landen onder druk te kunnen zetten.
  Wie echter denkt dat dit financieel economisch model ( steeds weer groei )in stand gehouden kan worden, is niet goed wijs, kijk eens wat rente doet met een systeem.

 11. @ Sjaak, ik heb helemaal geen hekel aan Europeanen en in de 20ste eeuw stond ik ook aanvankelijk nog positief tegenover de EU en de euro omdat ik weinig verstand had van politiek. Ik ben zeker voor samenwerking met de rest van Europa (Nederlanders zijn echt niet meer dan anderen) maar niét onder de moloch van een ondemocratische dwangstaat.!Nou lijkt het zelfs alsof Rompuy alle EU-hatende Nederlanders en Europeanen de oorlog verklaard door nog méér Europa te willen met een zogenaamde “eenheid’ en de opgenoemde haat daartegen zal niet lang meer in gedachtes, woorden of zinnen komen te staan maar dadelijk eveneens in fysiek geweld en opstanden!

Reacties zijn gesloten.