Met vakantie of naar de voedselbank; crisis in beeld in Nederland

Door het wisselvallige weer en het teleurstellende EK is een ware run ontstaan op lastminute-vakanties naar landen waar de zon volop schijnt. (Volkskrant)

Ik gun iedereen zijn vakantie, zelf vind ik het een hooglijk overschatte verplichting die je vaak door je omgeving wordt opgelegd. Toen ik nog een carrièrevrouw was en veel reisde voor mijn werk, vond ik het juist heerlijk om thuis te zijn. Gingen we niet of weinig weg. Als ik dat aan collega’s vertelde die naar steeds exotischer lokaties gingen, werd ik soms meewarig bekeken. “Jij blijft thuis?”  Alsof ik opgenomen moest worden in een psychiatrische kliniek.

Zij haalden status uit hun verre reizen, want werd veel en uitgebreid over verteld en uiteraard veel foto’s! En ook veel bijzondere avonturen, natuurlijk. Altijd meer bijzonder dan van die andere collega die gewoon naar een Europees land was gegaan.

Maar ik vind het toch wel erg verwend staan dat omdat er een teleurstellend EK was, mensen op vakantie willen gaan. Is troostgedrag van peuters, ijsje eten omdat ze teleurgesteld zijn of zo.

De Voedselbank  groeit ook met de dag, op dit moment zijn er 1 miljoen mensen die in Nederland in armoede leven. Elke dag komen er honderdenduizenden bij die niet genoeg te eten hebben. Zij zullen niet met vakantie gaan. Als ze geluk hebben, kunnen ze naar de Voedselbank.

Nog een waarschuwing voor de vakantiegangers: Er zijn twee scheidingspieken in een jaar, na de Kerstdagen en na de vakantieperiode in de zomer.

7 gedachten over “Met vakantie of naar de voedselbank; crisis in beeld in Nederland”

  1. Er zullen er vast wel wat bij zijn, die zich na hun vakantie aanmelden bij voedselbank.

  2. @2
    Het zal honderden of duizenden zijn, niet honderdduizenden… (En honderdenduizenden is geen Nederlands). Dan klopt het dunkt mij wel.

  3. Een MILJOEN mensen in armoede in Nederland? Waarom gaan deze mensen niet de straat op en maken ze deze regering duidelijk dat die 40 miljard (ESM) naar de armen in Nederland moet?

  4. Jacob
    Ten eerste omdat deze mensen niet over de (financiële) middelen beschikken om massaal naar bijvoorbeeld het Malieveld te gaan.

    Ten tweede: omdat meerdere van deze mensen -tot op zekere hoogte- het hebben *opgegeven*, dat ‘hun stem’ gehoord zal worden. Voor zover zij deze zélf al weten te uitten. (Zie in dit verband ook de onterechte ‘Geert heeft gelijk’ opmerkingen. Zelfstandig en/ of rationeel nadenken is voor sommigen te lastig, vanwege meerdere complicerende factoren. -andere discussie)

    De koppeling die jij maakt, met die 40 miljard is onterecht. En is zelfs walgelijk te noemen. Dit aangezien er een structureel probleem is, – onder andere in Nederland. Deze los je niet op met die 40 miljard ‘garantstelling op Europees niveau’ (wat overigens dus géén zak met geld ís).

    Overigens is het totaal aantal mensen in de financiële problemen, wel degelijk hoger dan 1 miljoen. Exacte cijfers op dit moment niet bij de hand, helaas, maar ong. een kwart van de Nederlanders (van “jong tot oud”) zit in de (financiële) problemen. En dat zijn niet alleen hen, die zich aan de “onderzijde van de maatschappij” bevinden. Integendeel zelfs.

  5. Waarom gaan deze mensen niet de straat op?

    Marcy geeft daar al een goed en duidelijk antwoord op. Ik wil hier nog op aanvullen, omdat ze druk bezig zijn te overleven. Ze moeten elke dag zorgen dat er eten op tafel komt. Als je alle koopjes al wilt lopen, dan kost dat heel veel tijd.

Reacties zijn gesloten.