Vaga de Totes – feministische actie legt Barcelona stil

Feminisme is in ons land een vies woord geworden. Onbegrijpelijk, maar helaas waar. In Spanje lieten vrouwen vorige week wel zien wat hun kracht is. Wanneer worden vrouwen in Nederland weer wakker?

Stel je voor dat de vrouwen er genoeg van hadden. Dat de kassiersters hun winkels sloten, de leraressen hun klassen achterlieten, de verpleegsters de ziekenhuizen verlieten en de kinderverzorgsters hun crèches dicht deden, de secretaresses en de management-assistants er de brui aan gaven, de journalistes hun pen aan de wilgen hingen en de fotomodellen stopten met mooi zijn. Dat de werkloze moeders en de huisvrouwen weigerden nog langer te moederen of huis te houden. Dat de arbeidsters en de bediendes het vertikten om nog te werken, de serveuses hun klanten niet meer van eten en van drinken voorzagen, de politie-agentes het verkeer in de soep lieten lopen en de studentes de boeken boos dichtklapten. Dat al die vrouwen de straat opgingen en het uitschreeuwden: nu hebben we er genoeg van!

Een dwaze droom van een Dolle Mina met een oververhitte fantasie, zegt u? Nochtans: vorige week was het in Barcelona zo ver. Op 22 oktober kwamen daar duizenden actievoerders op straat onder het motto: Vaga de Totes (Algemene Staking) en Les dones movem el mon, ara l’aturarem! (Vrouwen zetten de wereld in beweging, samen zetten we hem stop!). Naar eigen zeggen was deze actie het resultaat van meer dan een jaar plannen en organiseren, en dit door honderden feministische actiegroepen over het hele land.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be