UNRWA komt 446 miljoen dollar tekort in 2019

UNRWA, de VN-organisatie die woningen, onderwijs, en medische voorzieningen verzorgt voor 5,3 miljoen Palestijnen, komt op zijn budget voor 2019 nog 446 miljoen dollar tekort. Het hoofd van UNRWA, Pierre Krähenbühl, heeft dat gezegd in een interview met het persbureau Associated Press (AP). De organisatie, die in 2019, net zo als in 2018, een budget heeft van 1,2 miljard dollar, raakte in de problemen toen president Trump van de VS een jaarlijkse bijdrage van de VS van 360 miljoen dollar terugbracht tot 60 miljoen.
Dit jaar krijgt de UNRWA geen cent meer van de VS. Trump wil pas weer gaan betalen als de Palestijnen onder Amerikaanse leiding weer aanschuiven bij het vredesoverleg met Israel, (waarmee de VS een niet eerder vertoonde vorm van chantage pleegt).

Krähenbühl zei dat het wegvallen van de Amerikaanse bijdrage vorig jaar een crisis veroorzaakte die door een buitengewone respons van donorlanden is opgevangen. Wat hij hoopt – en ”nederig vraagt”- is dat de donoren dit jaar op een soortgelijke manier zullen reageren.
Krähenbühl merkte op dat in 2018 de Europese Unie de belangrijkste donor werd, en dat 40 landen hun bijdrage verhoogden, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Japan, Canada en Australië. De landen Qatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Kuweit gaven elk $50 miljoen. Verder gingen in 2018 19 landen een meerjaren overeenkomst aan met UNRWA.
Krähenbühl toonde zich dankbaar voor al die extra bijdragen. Hij wees erop hoe belangrijk het werk van UNRWA is. De organisatie geeft alleen al in Gaza les aan 280,000 kinderen op UNRWA scholen. Verder verschaft het agentschap er extra voedselhulp aan 1 miljoen mensen, oftewel de helft van de bevolking. Daarnaast zijn de diensten van UNRWA aan de vluchtelingen in Syrië, Libanon, Jordanië en elders in het Midden-Oosten volgens hem ook in ieders belang, omdat zij de stabiliteit in de regio bevorderen.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist