Linkse eenheidslijst Unidos Podemos behaalt evenveel zetels als de betrokken partijen afzonderlijk in december 2015. De grootste verrassing komt van de overzijde, waar de conservatieve Volkspartij van premier Rajoy wint ten koste van de nieuwe rechtse partij Ciudadanos en de sociaal-democraten van de PSOE. De politieke impasse is daarmee onveranderd .
De Spaanse verkiezingen van 20 december 2015 waren om meerdere redenen historisch. Na het herstel van de democratie in 1975 (na de val van de militaire dictatuur van Franco) oefenden de conservatieve Volkspartij PP en de sociaal-democratische PSOE afwisselend de macht uit. Deze twee partijen konden beurtelings meerderheden behalen qua zetels in het parlement, dankzij de voor de grote partijen voordelige verdeelsleutel van het kiessysteem.
Breuk met het tweepartijensysteem
Bij de verkiezingen van 20 december 2015 werd dat systeem voor het eerst doorbroken. Nieuwkomers Podemos (‘wij kunnen’) aan de linkerzijde en Ciudadanos (‘burgers’) aan de rechterzijde haalden in één klap 69 en 40 zetels met 20,7 en 13,9 procent der stemmen. Voor het eerst werden de politieke leiders van de twee machtspartijen geconfronteerd met de noodzaak van coalitieonderhandelingen. Dat is in de Spaanse politieke cultuur onbekend terrein.
Die onderhandelingen liepen op niets uit, zodat de koning zich verplicht zag opnieuw verkiezingen uit te schrijven op 26 juni 2016. De enige verandering van betekenis sinds de verkiezingen zes maand eerder was het initiaitef van Podemos onder leiding van Pablo Iglesias om een eenheidslijst te vormen met kleine linkse en regionale partijen Izquierda Unida (IU, ‘verenigd links), Equo (samengaan van meerdere lokale groene partijen) en 11 kleine partijen. Die zijn alleen in bepaalde regio’s of steden actief. Van deze partijen had alleen IU zetels behaald in het nationale parlement op 20 december 2015, met twee zetels, een verlies van negen tegenover de verkiezingen van 2011.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be