Uitgezet worden naar een fictief land, vanwege de genocide van een eeuw geleden

Het Nederlandse vluchtelingenbeleid – het gaat om draagvlak, mensen, en – zag ik een historicus “verbonden aan de Universiteit van Amsterdam” mekkeren: de angsten van de Gewone Mensen moeten serieus genomen worden enzovoort enzovoort. Vol is vol. “Zozo, zijn uw grootouders in 1915 voor de genocide gevlucht uit Armenië naar Syrië? Dan zetten wij u uit naar uw land van herkomst.”
Bij de IND weten ze niet dat “Armenië” niet bestond in 1915: Armeniërs woonden in het Osmaanse, het Russische en het Perzische Rijk. De huidige republiek Armenië is het Russische stukje van het woongebied van de Armeniërs, die in 1915 binnen het Osmaanse Rijk gevlucht zijn voorzover niet vermoord. Syrië – ook dit weet met niet bij de IND – maakte toen deel uit van het Osmaanse Rijk.

Met een handtekeningenactie protesteren leerlingen en ouders van de Jenaplanschool De Buizerd in Wijchen tegen de uitzetting van het gezin Kiragous/Donian. Maandag vragen zij aan mensen om hun handtekening te zetten onder een petitie. De kinderen zitten inmiddels twee jaar op de school in Wijchen. (…)

Ze moeten niet terug naar Syrië, maar naar Armenië. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verklaart, volgens de familie, dat opa en oma van het gezin in 1915 gevlucht zijn vanuit Armenië naar Syrië. Door die achtergrond moet de familie terug naar dat land.

Er loopt geen geheel-landelijke petitie, als die al wat zou uitmaken.