Tweede kamer werkelijk woest over (wan)toestanden in de zorg

Het komt maar zelden voor dat ik met instemming een Kamerlid integraal instemmend citeer, om van een VVD-Kamerlid maar niet te spreken.
Anouchka van Miltenburg:

Den Haag – Er moet onmiddellijk een eind komen aan de aanhoudende slechte verzorging van bewoners van verpleeghuizen. De Tweede Kamer eiste gisteren tijdens een kamerdebat directe actie van staatssecretaris Ross (volksgezondheid).
Vorig jaar september bleek uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) dat in acht van de tien verpleeghuizen heel veel mis is met de zorg die ouderen krijgen. Bewoners worden vastgebonden, niet op tijd naar de wc gebracht en te weinig gewassen. Ross eiste dat de instellingen nog in 2004 verbeterplannen bij de Inspectie zouden indienen. “Maar het is inmiddels februari en we worden nog steeds overspoeld door de schrijnende verhalen”, aldus PvdA-kamerlid Verbeet.

Toiletbezoek
De hele Tweede Kamer is verontwaardigd. “Het is te gek dat bewoners incontinentiemateriaal moeten dragen, niet omdat ze incontinent zijn maar omdat er geen tijd is voor een toiletbezoek”, stelt VVD-kamerlid Van Miltenburg . “Het is schandalig: mensen met doorligwonden die niet behandeld worden, of die onvoldoende te eten krijgen”, voegt CDA-kamerlid Vietsch toe. “Als een ouder zijn kind zo behandelt, wordt hij uit de ouderlijke macht gezet. Verpleeghuisartsen die zo met hun cliënten omgaan, mogen wat het CDA betreft aangeklaagd worden.” Vietsch pleit voor een apart meldpunt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
De VVD wil deskundigenteams op de verpleeghuizen af sturen, zoals in de jaren negentig bij instellingen voor verstandelijk gehandicapten gebeurde. “Ook daar werden bewoners vastgebonden”, herinnert Van Miltenburg zich. “Dan helpt het als er van buitenaf naar gekeken wordt.” De liberale wil daarnaast de verpleeghuissector laten doorlichten door een topman van een bedrijf als Shell of TPG.
Volgens de PvdA is kleinschaligheid bij verpleeghuiszorg het toverwoord. Bewoners moeten in groepen van maximaal zes leven en het is beter als ze vaste verpleegkundigen om zich heen hebben, meent kamerlid Verbeet.

Onacceptabel
Dinsdag werd bekend dat de artsen van drie verpleeghuizen onlangs zijn opgestapt omdat ze de toestand in die instellingen onacceptabel vonden. De IGZ eist dat de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen de drie namen bekendmaakt. Ook het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de vereniging man en paard moet noemen. Als de namen van de verpleeghuizen bekend zijn, kan de inspectie er nader onderzoek doen.

Oeps, dit is van 3 februari 2005.

Een woeste Tweede Kamer is heeeeeeeel geduldig.
Zou het VVD-Kamerlid dit stuk trouwens nog lang laten staan?

2 gedachten over “Tweede kamer werkelijk woest over (wan)toestanden in de zorg”

  1. Ach, als je je hele leven dezelfde mening wilt blijven houden, dan zal je vele malen van partij moeten veranderen. Of gewoon blijven zitten.en je mening aanpassen.

  2. Nee, stel je bind een bejaarde vast. Plotseling moet hij naar de wc. Het gebeurd wel eens dat je de knoop niet los kan krijgen.

Reacties zijn gesloten.