Twee dagen Palestina: twee mensen dood, twee huizen gesloopt

Een Palestijn uit Gaza is dinsdag bezweken aan verwondingen die hij afgelopen vrijdag opliep tijdens de demonstraties van de Grote Mars van de Terugkeer. Het was de van 47-jarige Samir Ghazi al-Nabbahin. Hij raakte ernstig gewond toen hij ten oosten van al-Bureij in het midden van de Gaza-strook een traangasgranaat in zijn gezicht kreeg. Nabbahin is het 258ste slachtoffer van Israelisch geweld in Gaza sinds 30 maart verleden jaar.

Bron

Israelische ordebewaarders hebben woensdag bij het checkpoint Zayim ten oosten van Jeruzalem op een weg die naar de nederzetting Maale Adumim leidt een 16-jarig meisje doodgeschoten. Het was de scholiere Samah Zuheir Mubarak uit Ramallah. Volgens een woordvoerder van de Israelische politie liep ze op de Israelische agenten toe met een mes. De site al-Quds dot com toont een foto van een keukenmesje. Het is zeker niet de eerste keer dat een tiener om zo’n reden wordt doodgeschoten in Israel. Het is daar geaccepteerd dat zwaarbewapende militairen voelen dat hun leven in gevaar is als een klein tienermeisje een keukenmesje tegen hen opheft en dan de ”terroriste” met een regen van kogels ”neutraliseren”.

Bron

Israelische bulldozers hebben woensdag weer twee Palestijnse gebouwen tegen de grond gewerkt, één in Jeruzalem en een ander – in aanbouw – in Huwwara, bij Nablus in het noorden. Het gebouw in bezet Oost-Jeruzalem dat werd gesloopt stond in Wadi Joz en was eigendom van Khalid al-Malhi en diens familie. Het bevatte een autowasserij, een reparatiewerkplaats voor auto’s en een winkel op de benedenverdieping, die 20 jaar geleden was gebouwd, en op de tweede verdieping drie appartementen die later waren gebouwd. Al-Malhi kreeg de slooporder twee dagen geleden en kreeg 48 uur om het gebouw zelf te slopen. Hij nam een advocaat in de arm om in beroep te gaan, maar de sloop werd uitgevoerd voor die in actie had kunnen komen. Al-Malhi moet nu ook sloopkosten van 160.000 shekel betalen (zo’n 32.000 euro).

In Huwwara ten zuiden van Nablus, ging een warenhuis in aanbouw tegen de vlakte. Het ging om de funderingen en draagkolommen van het nog neer te zetten gebouw, ter waarde van zo’n 15.000 Jordaanse dinar, oftewel ongeveer 18.500 euro. Ook een betonmixer werd meegenomen. Volgens de eigenaar lag het gebouw, dat langs de hoofdstraat zou verrijzen, in de zogenoemde ”Area B”. Maar in een nieuw masterplan bleek het te gaan om ”Area C” van de Oslo-akkoorden, waarin Israel de enige baas is en vrijwel nooit vergunningen verleent.
Israel heeft in de 51 jaar dat de Westoever nu is bezet al tenminste 50.000 Palestijnse huizen en gebouwen gesloopt.

Bron