Turkije pakt meer dan 1000 mensen op wegens ‘banden met Gülen’

In Turkije zijn de afgelopen nacht ruim 1000 mensen opgepakt omdat ze ervan worden verdacht banden te onderhouden met de in ballingschap levende islamitische geestelijke Fethullah Gülen. De actie zou specifiek gericht zijn tegen Gülen’s (vermeende) netwerk binnen het politieapparaat.

Fetullahgulen
Fethullah Gülen. Foto: Wikipedia

Gülen wordt er door de regering-Erdoğan van beschuldigd het meesterbrein te zijn achter de mislukte coup van juli 2016. Sinds 2009 leeft de geestelijke in ballingschap in de VS. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Sinds de couppoging zijn ruim 47.000 mensen gearresteerd. Zo’n 120.000 mensen zijn ontslagen, waaronder veel militairen, politieagenten, leraren en ambtenaren.

Inmiddels is bekend geworden dat de grootste oppositiepartij van het land, de conservatieve CHP, naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt vanwege het referendum van 16 april. Dat referendum werd nipt gewonnen door Erdoğan. Al te eerlijk is dat referendum niet verlopen, zo werden o.a. stembiljetten zonder geldig stempel vrolijk tóch meegeteld en was de telling van de stemmen niet openbaar. Ook de aan het referendum voorafgaande campagne verdiende geen schoonheidsprijs. Volgens waarnemers van de OVSE  werden tegenstanders geïntimideerd en verkiezingsbijeenkomsten van de oppositie zonder goede reden verboden. Gisteren wees het Turkse Constitutioneel Hof een verzoek van de CHP het referendum vanwege deze onregelmatigheden ongeldig te verklaren af. Het Hof acht zich daartoe niet bevoegd.