Tuig van de richel

Dit artikel van Arnoud de Jong verscheen eerder op www.verbaljam.nl

Ik las een opmerkelijk bericht: de NMa verdenkt huizenhandelaren van kartelvorming. Zij maakten onderling afspraken over de aankoop van huizen op executieveilingen.

Op executieveilingen worden huizen geveild waarvan de eigenaren hun huis gedwongen moeten verkopen. Bijvoorbeeld omdat zij hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Op die veilingen zit de zaal vol met huizenhandelaren. Zij hebben onderling afgesproken dat ze elkaar niet in de weg gaan zitten bij het bieden en één van hen scoort zo heel voordelig het betreffende pandje. Met als gevolg dat veel verkopers met een restschuld blijven zitten bij de bank. Zij liggen de rest van hun leven krom.

De huizenhandelaren komen daarna nog even gezellig bij elkaar en houden onderling een nieuwe veiling. Daar worden wél goede prijzen betaald. De winst wordt lekker onderling verdeeld.

Waarom vind ik dit een opmerkelijk bericht? Ik vind dit een opmerkelijk bericht omdat deze praktijken al jarenlang bekend zijn. De NMa komt er nu pas achter via een tip van de Belastingdienst. De Vereniging Eigen Huis wist er ook al langer van. En hoe zit het met al die notarissen die deze zaken letterlijk lieten passeren?
Niemand die er tot dusver iets tegen heeft gedaan. En waarschijnlijk doet de NMa nu op de eerste plaats onderzoek omdat het concurrentievervalsing is, niet omdat er huizenbezitters worden gedupeerd.

Ik heb niets tegen het verdienen van geld op een handige manier. Zolang het niet over de rug van een ander gaat.
Maar blijkbaar zijn er toch altijd mensen die zichzelf niet een vorm van ethisch handelen kunnen opleggen. Mensen die heel kinderachtig voortdurend streng gecontroleerd moeten worden, omdat ze anders hun medemens financieel een poot uitdraaien. Die blijkbaar zonder scrupules hele gezinnen in de ellende storten om er zelf beter van te worden.

Terughoudend als ik ben aarzel ik natuurlijk om mijn oordeel hierover uit te spreken.
Maar laat ik die aarzeling eens overwinnen en het toch doen: huizenhandelaren die zich bezighouden met dit soort praktijken zijn tuig. Tuig van de richel.
Misschien kan de PVV zich nuttig maken door ook voor dit soort lieden tuigdorpen in te richten.

3 gedachten over “Tuig van de richel”

 1. Dit soort praktijken bleef ook heel lang bestaan omdat particulieren heel moeilijk deel konden nemen aan deze veilingen. Dit is nu aan het veranderen. Er is ook geen enkele reden waarom niet gewoon iedereen via het internet zou kunnen bieden op zo’n huis.

  Een Funda-achtige site voor executieverkopen zou zo kunnen worden opgezet door de overheid. Wat mij betreft wordt er dan ook in eerste instantie een bodemprijs ingesteld op basis van een gedegen taxatie rapport

  Als huizen bij executieverkoop meer opbrengen is dit niet alleen beter voor de particulieren die in financiële problemen komen, maar ook voor schuldeisers zoals de overheid en banken.

 2. “De NMa komt er nu pas achter via een tip van de Belastingdienst. De Vereniging Eigen Huis wist er ook al langer van. En hoe zit het met al die notarissen die deze zaken letterlijk lieten passeren?”

  Oftewel hoe in de praktijk een Maffia werkt. (altijd door de overheid gedogen, natuurlijk!) In dit geval onze Hollandse Maffia, inclusief vertakkingen.

 3. Ik heb hier niets aan toe te voegen. Dat wilde ik graag even toevoegen. O, toch…

  Wat ik me altijd afvraag als ik dit soort opzienbarende openbaringen lees: blijft het bij constateren, publiceren, aankaarten, etc of word er door deez’ of gene politicus meteen de tanden gezet in de kuiten van overheid en huisjesmelkers en een dossier aangemaakt om deze normvervagingen en handjeklap aan te pakken en al morgen naar het verleden te verwijzen?

  Ik word er bijkans moedeloos van, maar heb sterk de indruk dat er weer weinig beweging volgt nadat dit bekend is gemaakt en er in de praktijk niets veranderd. Een tipje hier, een klachtje daar, en morgen weer vrolijk naar de veiling. De huidige achterkamertjespolitiek zal zich vast bondgenoot voelen in deze lucratieve handel. Moet ik het zelf weer gaan doen zeker…

  Goed idee van Sofia! Maar zou een extreemrechtse regering zich hiervoor willen gaan inzetten? Voor rechtvaardigheid? Dacht het niet. Daarvoor bevindt zich teveel electoraat binnen de OG-sector.

  Waarom droomt Joey toch zo vaak van een staatsgreep laatste maanden? Raaarrrrr….

Reacties zijn gesloten.