Trumps plan om Jeruzalem te erkennen als Israels hoofdstad valt niet goed

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft dinsdag gezegd dat, als de Amerikaanse president Trump besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel, Turkije de betrekkingen met Israel zal verbreken. Dat is een “rode lijn voor moslims,” aldus de Turkse president.De ongewoon felle reactie van Erdoğan kwam nadat Nabil Shaath, de diplomatieke adviseur van de Palestijnse president Abbas, bekend maakte dat de Palestijnen ”alle contacten met de Vs zullen verbreken als Trump deze beslissing neemt. ”Meneer Trump zou komen met de ”deal van de eeuw of de moeder van alle overeenkomsten, zoals Saddam Hussein zou hebben gezegd. Maar de moeder van alle deals sterft hier op de rotsen van Jeruzalem als hij morgen zegt dat een verenigd Jeruzalem de hoofdstad is van Israel. Het maakt een einde aan alle kansen dat hij een rol zal spelen bij een regeling. Er is geen overeenkomst die begint met het vernielen van de twee staten oplossing.” Als Trump de beslissing doorzet zullen de Palestijnen zich wenden tot anderen, zoals China, Rusland, of de Europese landen. De berichten dat Trump van plan is Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen begonnen afgelopen vrijdag.

Vervolg van dit bericht: Abu Pessoptimist

President Donald Trump heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdag meegedeeld dat hij van plan is de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv over te plaatsen naar Jeruzalem. Een Palestijnse woordvoerder heeft dat dinsdag bevestigd temidden van het groeiende aantal heftige bezwaren,met name in het Midden Oosten. “President Mahmoud Abbas werd opgebeld door de Amerikaanse president Donald Trump, die hem meedeelde dat het zijn bedoeling is de ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem,” zei de woordvoerder van Abbas, Jamil Abu Rudaina.

De Jordaanse koning Abdallah II zou dinsdag ook door Trump zijn gebeld. Hetzelfde geldt voor de Israelische premier Netanyahu. De Israelische krant Haaretz meldt dat de Israelische ministers allemaal het consigne hebben gekregen voorlopig hun mond te houden over de Amerikaanse plannen. Hoge Amerikaanse functionarissen zeiden dat Trump waarschijnlijk woensdag Jeruzalem zal erkennen als Israels hoofdstad. De verhuizing van de ambassade zal volgens hen nog een zestal maanden worden uitgesteld, maar naar verwachting zal hij zijn medewerkers opdracht geven nu al te beginnen met het plannen van de operatie. De uiteindelijke beslissing is echter nog niet genomen, aldus deze functionarissen.

Bron: Abu Pessoptimist