Trump wil militaire parade op Independence Day

Donald Trump wil de Fourth of July (Independence Day, de dag dat de VS zich onafhankelijk verklaarde van Engeland) omtoveren tot een dag van militair machtsvertoon.  Tot nu toe was Independence Day voor Amerikanen vooral een aanleiding gezellig met de buren te barbecuen of te picknicken, maar Trump wil dus voortaan met tanks paraderen.  De Amerikaanse president schaart zich daarmee in een lange rij van fascisten en stalinisten autoritaire leiders die op deze wijze hun onzekerheid proberen te verbergen.

Naar verluid is Trump op het idee gekomen na een bezoek aan Frankrijk, waar de elite traditioneel ook niet vies is van wat militaire krachtpatserij. Trump is uiteraard niet van plan zich te laten overtroeven door Macron. Volgens het geruchtencircuit heeft het Oranje Kind opdracht gegeven er voor te zorgen dat de parade in Washington ‘groter en beter’ is (lees: meer en grotere tanks en raketten heeft) dan de parade die Macron hem tijdens zijn bezoek aan Frankrijk voorschotelde.

It was one of the greatest parades I have ever seen. It was two hours on the button, and was military might, and I think a tremendous thing for France and the spirit of France. And to a large extent, because of what I witnessed, we may do something like that on July 4th in Washington, down Pennsylvania Avenue. We’re going to have to try and top it.

Echt als een verrassing komt het natuurlijk niet. Trump is dol op militair vertoon en wilde eigenlijk tijdens zijn inhuldiging ook een militaire parade houden.