Trump steekt geld bedoeld voor kankerpatiëntjes in eigen bedrijf

Dat Donald Trump er merkwaardige opvattingen op nahoudt over ‘liefdadigheid’ was al een tijdje bekend, maar het kan bij The Donald natuurlijk altijd nóg een stuk erger. Gisteren maakte Forbes bekend dat Trump er geen been in zag geld dat bestemd was voor kankerbestrijding bij kinderen voor eigen gebruik aan te wenden.

Eric_Trump_2016_cropped
Eric Trump Foto: Wikipedia

Hoe werkte dat? Donald’s zoon Eric organiseert sinds 2007 een golftoernooi voor vrienden en kennissen. In ruil voor de kans een dag met Eric door te brengen, doneren die dan ruimhartig aan de Eric Trump Foundation, een stichting die geld inzamelt voor jeugdige kankerpatiënten. Het toernooi wordt gespeeld op een baan die eigendom is van papa Trump. Trump jr. heeft altijd beweerd dat de golfbaan gratis ter beschikking wordt gesteld en de hapjes en drankjes (denk: topmerk champagne en kaviaar) betaald worden door sponsors. M.a.w: volgens Eric gaat de gehele opbrengst naar het goede doel.

Dat laatste nu blijkt niet helemaal juist te zijn. Volgens Forbes bedroegen de kosten gedurende de eerste vier jaar ongeveer $50.000. In 2011 explodeerden de kosten echter: in dat jaar steeg het bedrag tot $ 142.000. De reden? Donald Trump was woedend dat de baan gratis ter beschikking werd gesteld. Ian Gillule, een voormalige medewerker van Trump, vertelde Forbes: “Mr. Trump had a cow [ontplofte]. He flipped. He was like, ‘We’re donating all of this stuff, and there’s no paper trail? No credit?’ And he went nuts. He said, ‘I don’t care if it’s my son or not–everybody gets billed.’ ”

Trump verving het bestuur van de stichting – oorspronkelijk vrienden van Eric – door zijn eigen mensen. Al snel nadat het nieuwe bestuur geïnstalleerd was, werd geld van de Eric Trump Foundation weggesluisd  naar andere stichtingen, die beheerd werden door vrienden en zakenpartners van Trump.

M.a.w: een liefdadigheidsinstelling die tot doel had geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker bij kinderen, werd door Trump gebruikt om geld te verdienen voor zijn eigen bedrijf. Wat zegt Eric zelf? Die heeft geen commentaar en is diep bedroefd over de ‘hetze’ die tegen zijn familie gevoerd wordt: “I was reflecting on it last night and have to say I was really disappointed when you said the story would be ‘fair.’… It seems like there is a motive against either myself or my family. And if that is the case, I would simply rather disengage.”