Trump roept mogelijk noodtoestand uit + updates

President Trump zal  om 21.00 uur in de VS (3 uur ’s nachts Nederlandse tijd) het Amerikaanse volk toespreken over de bouw van de muur aan de grens met Mexico. Het bouwen van een muur om de volstrekt imaginaire legers Latijns-Amerikaanse migranten tegen te houden was één van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump. Veel waarnemers denken dat Trump de gelegenheid aan zal grijpen om de noodtoestand uit te roepen.

De besprekingen over de bouw van de muur verkeren al weken in een impasse. De Democraten – die het Huis van Afgevaardigden (HvA) controleren – weigeren de benodigde fondsen beschikbaar te stellen. Een eerder bereikt compromis over de versterking van grenscontroles werd in december door Trump opgeblazen nadat enkele extreemrechtse columnisten dreigden hem niet langer te steunen wanneer hij op dit punt toe zou geven aan de Democraten.

Het is hoogst twijfelachtig of Trump over de bevoegdheid beschikt de noodtoestand uit te roepen over de bouw van een muur. De Democraten in het HvA hebben gedreigd hem voor de rechter te slepen mocht hij daar wél toe over gaan.

Het behoeft geen betoog dat dit een doodenge ontwikkeling is: een rechtse regering die zichzelf extra bevoegdheden toekent om een volstrekt imaginaire crisis te bestrijden hebben we al eens eerder meegemaakt. Met catastrofale gevolgen.

Overigens moeten witte Amerikanen gewoon hun mond houden over ‘illegale immigratie’, zoals deze échte native american hieronder nog maar eens uitlegt.

Update: het lijkt er na uitspraken van vice-president Mike Pence en anonieme stafmedewerkers nu op dat het slechts bij het gebruikelijke geblaat van Trump over het vréselijke gevaar dat de Verenigde Staten aan de Mexicaanse grens zou bedreigen zal betreffen. Intussen draait de TSA – de veiligheidsdienst op vliegvelden – op halve kracht vanwege de sluiting van de overheid, terwijl àls er nu al zo’n afgrijselijk gevaar van illegale immigranten te duchten is dat nu juist vooral via de vliegvelden te verwachten zou zijn.

Update:

Stormy Daniels’ reactie op de (toen nog te houden, en inderdaad stomvervelende) toespraak van Trump: