Trump probeert onderzoek naar relaties met Rusland te dwarsbomen door FBI-directeur te ontslaan

In een verrassende move heeft Donald Trump gisteren FBI-baas James Comey op straat gezet. Onder Comey’s leiding onderzocht de FBI de banden tussen het verkiezingsteam van Trump en de reactionaire kliek rond de Russische president Poetin. Officieel is Comey ontslagen vanwege de wijze waarop hij het onderzoek naar de emails van Hillary Clinton heeft aangepakt, maar dat gelooft geen mens. Vrijwel  iedereen gaat er vanuit dat Comey te dicht in de buurt van de waarheid kwam rond de contacten die Trump onderhield met Rusland.

Trump zou de beslissing hebben genomen op aanbeveling van Minister van Justitie Jeff Sessions en diens plaatsvervanger Rod Rosenstein. Beiden waren bijzonder ontevreden over de wijze waarop Comey het onderzoek naar Clinton’s emails leidde. Waarom ze daar ontevreden over zouden moeten zijn, is iedereen een raadsel. Comey’s gehannes met het onderzoek naar de emails heeft er waarschijnlijk toe bijgedragen dat Clinton uiteindelijk de verkiezingen verloor. Bovendien is het natuurlijk eigenaardig dat Comey nú pas wordt ontslagen, terwijl het emailschandaal-dat-geen-schandaal-was al van medio 2016 dateert. trump0images

Het is hoe dan ook de handelwijze van een ordinaire despoot. De FBI wordt geacht een onafhankelijk instituut te zijn dat boven de partijen staat, al is dat natuurlijk al sinds de dagen van J. Edgar Hoover grotendeels theorie. Een FBI-directeur wordt in principe voor een periode van 10 jaar benoemd, juist om hem/haar te immuniseren tegen pogingen tot politieke beïnvloeding. De president kan de directeur ontslaan, maar hij moet dan wel over héél zwaarwegende redenen beschikken. De laatste keer dat daadwerkelijk een FBI-baas op straat werd geknikkerd dateert uit 1993, toen Bill Clinton William Sessions de deur wees. Sessions weigerde destijds uit eigen beweging op te stappen nadat uit een intern onderzoek bleek dat hij zich schuldig maakte aan financiële malversaties.

Hoe zich dit verder ontwikkelt, is onduidelijk. Uiteraard zijn de Democraten woedend, maar van de Republikeinen hoeven we niets te verwachten en zij zijn degenen die beschikken over een meerderheid in het Congres. Het aantal Republikeinen dat over een functionerend geweten beschikt bedraagt precies nul. Zolang Trump cadeautjes weg blijft geven in de vorm van deregulering, belastingverlagingen en privatiseringen zal het de Republikeinen volstrekt worst zijn wat hij verder uitvreet.

Update: Enkele dagen voordat James Comey ontslagen werd, blijkt hij bij het Departement van Justitie substantieel meer geld gevraagd te hebben voor het onderzoek naar de connecties tussen de Trumpcampagne en Rusland, zo schrijft de New York Times:

WASHINGTON — Days before he was fired, James B. Comey, the former F.B.I. director, asked the Justice Department for a significant increase in money and personnel for the bureau’s investigation into Russia’s interference in the presidential election, according to three officials with knowledge of his request.