Trump dreigt Noord-Korea met oorlog

Zoals we afgelopen zaterdag al opmerkten is het niet ongevaarlijk om een 70-jarige kleuter die niet tegen zijn verlies kan in het Witte Huis te hebben. Er moet zich een enorme hoeveelheid woede en frustratie in hem hebben opgestapeld na een onafzienbare reeks politieke nederlagen, de gestaag dalende waarderingscijfers die zich nu al op een historisch dieptepunt bevinden en het steeds dieper gaande onderzoek van Special Counsel Robert Mueller.

En zelfs Trump weet, net zoals de op één na domste president van de VS ooit, George W. Bush, dat er één beproefd recept is dat het chauvinistische Amerikaanse volk achter een falende president kan krijgen en dat is door het creëren van een gemeenschappelijke vijand, het liefst via een oorlog.

Vandaar waarschijnlijk Trumps uitlatingen ten aanzien van Noord-Korea, als reactie op het bericht dat die zeer dicht bij het punt zijn geraakt dat ze nucleaire raketten kunnen bouwen, dat ze met ‘fire and fury’ geconfronteerd zouden worden ‘zoals de wereld nog nooit eerder had gezien’. Mogelijkerwijze was het ook een reactie op de waarschuwing van Noord-Korea dat men Guam zou kunnen aanvallen.

Senator John McCain beweerde overigens dat het helemaal niet duidelijk is of Trump deze uitspraken wel waar kan maken, en dat het dus uiterst dom is zo hard te schreeuwen:

Trump’s comments drew criticism from senior lawmakers. “The great leaders I’ve seen don’t threaten unless they’re ready to act, and I’m not sure President Trump is ready to act,” Sen. John McCain (R-Ariz.) told a Phoenix radio station. (Washington Post)

Dat mag dan zo zijn, maar het kan een vergelijkbaar domme autocraat als Kim Jung Un wel provoceren tot een dwaze actie, waarop dan een ‘gerechtigde’ actie van de VS zou kunnen volgen.