Trump bedreigt ontslagen FBI-directeur op Twitter

Een blijkbaar in het nauw gedreven Donald Trump ging vandaag weer eens ouderwets tekeer op Twitter. Tijdens een doldwaze, zelden vertoonde twitterstorm bedreigde hij o.a. de eerder deze week als directeur van de FBI ontslagen James Comey:

Wat uiteraard de vraag oproept wát er dan allemaal wel niet besproken is tussen Trump en Comey en wat er onder de pet moet worden gehouden. Dat hij met deze intimidatiepoging zijn flink geslonken populariteit binnen de FBI niet opkrikt lijkt hij zich ook al niet niet te realiseren.trump-dollarbiljet

Trump’s twitterstorm is waarschijnlijk een reactie op een bericht in de New York Times dat Trump kort na zijn inhuldiging Comey om een loyaliteitsverklaring heeft gevraagd. Volgens de krant weigerde Comey een dergelijke verklaring af te leggen. Voor Trump was dat blijkbaar een signaal dat hij Comey niet kon vertrouwen. Trump staat erom bekend dat hij van zijn employees onvoorwaardelijke loyaliteit eist. Dat de verhoudingen binnen het bedrijfsleven niet één op één gekopieerd kunnen worden naar het politieke leven, ontgaat hem volledig. Trump heeft geen bal verstand van – en is niet geïnteresseerd in – staatsrecht. Dat Comey een dergelijke loyaliteitsverklaring uit hoofde van zijn functie helemaal niet kón afleggen, is voor Trump geen excuus. Je bent óf onvoorwaardelijk loyaal, óf een potentiële verrader. Een tussenweg is er niet.

Trump’s oliedomme tweet(s) leidden uiteraard tot een storm aan reacties: