Traangas en rubberkogels voor menigte die presidentskandidaat beschermt in São Paulo

Oud-president en opnieuw presidentskandidaat voor de Partido dos Trabalhadores (Partij van de Arbeiders, PT), Lula da Silva, is vannacht gearresteerd bij het gebouw van de metaalbewerkersbond in São Paulo. Hij is veroordeeld voor corruptie en het hooggerechtshof heeft bepaald dat hij als kandidaat niet immuun is voor vervolging.

Lula was op een bijeenkomst van de bond en had aangekondigd dat hij zich na afloop van de manifestatie zou overgeven aan de politie. De menigte hield hem echter tegen. Tenslotte kwam de federale politie hem halen, gisteravond laat, waarbij traangas en rubberkogels werden afgeschoten op de menigte.

Na de afzetting van presidente Dilma Roussef van dezelfde partij op even aanvechtbare gronden is de grootste linkse partij van Brazilië uitgeschakeld bij de presidentsverkiezingen van oktober. De belangrijkste kandidaat bij die verkiezingen is nu een ultrarechtse voormalig legerkapitein die openlijk terugverlangt naar de militaire dictatuur. Een overwinning van deze kandidaat zou het sluitstuk zijn van de sluipende staatsgreep die al jaren aan de gang is in het grootste land van Zuid-Amerika.

Bronnen hier en hier.