Topbloemen.nl wil “mensen blij maken” maar zet wel dwangarbeiders in

Edwin van Arkel is met zijn bedrijf Topbloemen.nl sinds vorig jaar marktleider in de sector bloemen bezorgen. Naar eigen zeggen heeft hij “als passie mensen blij maken met bloemen”. Niet zo blij maakt Van Arkel de uitkeringsgerechtigden die voor hem 4.000 papieren mandjes per dag moeten vouwen bij het Leidse dwangarbeidcentrum DZB. Doe ook navraag bij Van Arkel, waarom hij geen minimumloon wil betalen en geen arbeidsrechten gunt aan de mensen die dag in dag uit voor hem zwoegen.

Topbloemen.nl zit in Nieuw-Vennep en is in 1999 opgericht. Van Arkel doet er alles aan om een positief imago te kweken. Zo is Topbloemen.nl de vaste bloemensponsor van het televisieprogramma “All you need is love” en het radioprogramma “De leukste moeder van Nederland”. “Klanten beoordelen onze service met een 9.0”, zegt Topbloemen.nl op Facebook, en het televisieprogramma Kassa testte het bedrijf in maart nog als beste. “Er is ongelooflijk goed op de verpakking gelet”, oordeelde Kassa onder meer.

Verpakking die dus door Leidse dwangarbeiders gemaakt wordt. Die moeten de mandjes vouwen, twee draadjes er doorheen trekken en er een foldertje in doen. Dat moeten ze minimaal zes weken doen, officieel om te leren werken, te leren op tijd te komen en te leren gehoorzamen aan een ‘werkgever’. Het gaat in de meeste gevallen om mensen die hun hele leven al gewerkt hebben en die door de crisis hun baan kwijt zijn geraakt. Langer doorgaan dan zes weken zou vrijwillig zijn, maar blijkt dat in de praktijk nauwelijks te zijn. Orde en tucht worden in het centrum afgedwongen via de voortdurende dreiging met strafkortingen op de toch al zo lage uitkeringen. Er zijn uitkeringsgerechtigden die voor tweehonderd euro per maand moeten dwangarbeiden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak