tolerantie?

Het valt me altijd op dat in de discussie over tolerantie altijd graag naar de Marrokaanse reljeugd wordt verwezen als het gaat om misdragingen. Ok, het is een probleem dat deze jongetjes, hun maatstaven opleggen naar anderen. Dat een vrouw wordt uitgescholden voor hoer, homo’s en lesbo’s worden weggetreiterd kan natuurlijk nooit.

Maar zoals gewoonlijk heb ik een paar opmerkingen, voor degenen die vinden dat alleen zij het probleem veroorzaken en de rest van de maatschappij heel erg tolerant is naar andersdenkenden, homo’s en lesbo’s. Alsof wij de anderen omarmen, hun problemen wegmasseren en ons zo wellevend gedragen in ons dagelijks verkeer. Aan ons valt niets op te merken, want wij zijn feilloos.

Nu zelf heb ik een dochter die ontdekte dat ze eigenlijk meisjes leuker vond dan jongens en dat niet onder stoelen of banken steekt. Toen ik dat vertelde in mijn vriendenkring en wat bekenden, waarvan ik toch altijd dacht dat ze tolerant waren, kon ik op enig gefrons, wegkijken of wat mompelen rekenen. Waarschijnlijk heeft men in dezer dagen nog het idee dat de lesbo een manskerel is en niet een leuke meid. Wat een onzin, kijk naar b.v Claudia de Brei en je weet dat het stereo-type beeld wat er schijnbaar leeft, niet meer haalbaar is. Maar goed, zolang ik rondloop weet ik dat er eigenlijk weinig tolerantie bestaat tegen de homo of lesbo. Toen ik nog jong was, wist ik dat het slecht nieuws was als je van de andere zijde was, de meesten wilden hun kinderen niet in bijzijn van een homo laten, laat staan als het een lesbo was. Een paar die toch dapper doorzetten konden rekenen op een familie die er niet gediend van was en ze openlijk op allerlei manieren dwarsboomden.  En nu kunnen we natuurlijk nog zeggen dat we in 2010 leven en dat we nu moderner zijn, maar zolang er nog steeds ouders zijn die niet willen dat een homo of lesbo voor de klas staat omdat het ‘besmettelijk’ kan zijn, zijn we niet veel verder.

Echte tolerantie bestaat uit het feit dat je een ander accepteert ongeacht sexe of ras. Maar de schijntolerantie en jezelf voorhouden dat het alleen anderen zijn, is net zo erg als de ander die er geen last van heeft en gewoon zijn gal spuugt.

Overigens is het natuurlijk wel zo, dat wij Nederlanders absoluut geen last hebben om een ander voor hoer of slet uit te maken, gezien de reaguurder van o.a. geen stijl. Maar dat is ok, want het is geen stijl En ook de jongeren die er ook geen last van hebben om elkaar voor kankerslet, teringwijf, kuthoer, klootzak of nog wat andere kleurrijke verwensingen naar elkaars hoofd te slingeren, dat is natuurlijk maar een fase joh. Want wij doen dat toch niet?

30 gedachten over “tolerantie?”

 1. Geschreven uit pure irritatie uit dezelfde reut waar reaguurders, altijd naar anderen wijzen. Zij doen het, wij zijn perfect.

 2. Het hebben van een mening, hoe rabiaat ook, is iets anders dan agressie, mishandeling en bedreiging. Tolerantie is een farce en kun je niet afdwingen. Afdwingen van tolerantie, zowel bij allochtoon als autochtoon, doet tekort aan de individuele vrijheid van meningsuiting. Het fysiek bekrachtigen van die mening is een ander verhaal. En dat is waar de gemiddelde Nederlander (of zoals u het noemt: de reaguurder) een probleem mee heeft.

 3. De punt is dat Fatsoenlijk Nederland heft een onuitgesproken regel die luidt: ” Aan ons valt niets op te merken, want wij zijn feilloos.”

 4. FF voor de dictee:

  De punt is dat Fatsoenlijk Nederland een onuitgesproken regel heeft die luidt: “Aan ons valt niets op te merken, want wij zijn feilloos.”

 5. magisterdixit@live.nl Schreef:

  Het hebben van een mening, hoe rabiaat ook, is iets anders dan agressie, mishandeling en bedreiging.

  Tuurlijk, en die mag je vervolgens voor je zelf houden.

  magisterdixit@live.nl
  Schreef:

  Tolerantie is een farce en kun je niet afdwingen.

  Dit moet als een zelfdefinitie van de auteur beschouwd worden.

 6. Meharis, ik vind dat je groot gelijk hebt. Het zijn niet alleen Marokkanen die schelden of wegpesten. Nederlanders zijn ook nog steeds niet gewend aan mensen die standaard huis-boompje-beestje zijn. Hier kom ik weer mijn kippenhok voorbeeld: zet in een kippenhok iets vreemds en alles is van slag EN van de leg. Alleen de soort mens is niet alleen van slag, maar velen maskeren hun angst met agressie. Want het is niets anders voor het anderszijn dat ze niet begrijpen.

  Zo snap ik nooit dat veel mannen bang zijn voor homofielen.”Ja maar die ‘pakken’ mannen! O, jij bent hetero, ‘pak’ je ook elke vrouw die je ziet? Nee natuurlijk niet, het moet wel een lekker ding zijn! O, en waarom denk je dan dat een homofiel wel alle mannen pakt, zou een homofiel dan ook niet zijn voorkeur hebben? En de gewone omgangregels van wederzijdse instemming in achte nemen? Nou dan, zeur niet zo en doe niet zo hysterisch.” (dit gesprek heb ik dus al vele malen gevoerd, altijd met hetzelfde resultaat, totale verwarring bij de ander). 👿

 7. @8
  Ik vermoed dat de grootste vrees van de gezonde heterovent is, dat de gevreesde homo wel eens niet op hem zou kunnen vallen. En daarnaast de levensgrote en altijd te overschreeuwen vrees dat hij aanzijenlijk minder “gezonde hetero” is dan hij voorgeeft te zijn.
  Het is ook opvallend dat vrouwen minder problemen hebben met seksegenoten die op seksegenoten vallen.
  De socioloog Paul Goodman, zelf belijdend lid van de Homosuele Kerk, heeft hier behartenswaardige dingen over geschreven.

  Al het lawaai over zullie die “Onze (!) homo’s” lastig vallen zie ik als deel van dit grote angstoverschreeuwen.
  Inclusief uit homokring zelf overigens – de Gaykrant als bolwerk van islamofobie in plaats van als handreiking aan de vele broeders die niet uit de kast kunnen/durven in die kringen.

 8. Over het geheel gezien een aardig stuk.

  Niettemin toch jammer dat Meharis voor deze woorden koos:

  Waarschijnlijk heeft men in dezer dagen nog het idee dat een manskerel is en niet een leuke meid.

  Een “manskerel” kan ook een leuke meid of een lekker wijf zijn namelijk. Dat is een kwestie van smaak. Sommige vrouwen hebben nou eenmaal niet een persoonlijkheid die in het traditioneel vrouwelijke plaatje past. Er zijn ook zat heteroseksuele “manwijven”. En er zijn ook zat heteromannen die daar op vallen.

  Het is geen tolerantie om te zeggen “je mag best op vrouwen vallen zolang jij je maar kleedt en gedraagt als een traditionele vrouw.”

  Ik weet dat je het niet kwetsend bedoeld, Meharis. Ik ben blij dat jij je dochter accepteert. Ik denk alleen dat jij iets minder tolerant bent dan je zelf denkt.

 9. Nee Sofia, dit schreef ik naar aanleiding van verschillende opmerkingen die ik erover kreeg. Ik was er vrij verbaasd over eigenlijk, dat er nog zulke typeringen bestonden. Gezien het feit dat er meer meiden/vrouwen zijn die heel anders zijn, ik vind dat altijd vrij vreemd. Ennuh zelf heb ik een vrij fors postuur, ik ben wel eens aangesproken met meneer. En ik kan je zeggen in de praktijk, ik daar ook op afgerekend wordt.

 10. Maar je bent een van de weinigen die zegt dat een manskerel ook een lekker wijf kan zijn 😐

 11. @13
  Toen bleek er een vergissing met woorden in het spel te zijn, geloof ik – maar welke?

 12. #14 en #15 misschien is de vewarring dat de meeste mensen voor een pronte mannelijke vrouw het woord ‘manwijf’ gebruiken en dat een ‘manskerel’ een boom van een kerel zou zijn, een ‘echte vent’ dus.

 13. @16
  ja eerst las ik het ook “op het gevoel” af en toen keek ik nog eens naar het woord e nverwonderde mij.
  .
  Hoor het nog steeds als ik terloops vermeld dat mijn eerste liefde lesbisch was (is): “dan ben jij zeker biseksueel?”
  Vreemde gevolgtrekking.
  Nee, en zij ook niet. Misschien heeft liefde wel niets met etiketjes te maken (ondenkbaar!). Zou dat ook eens mogen?

 14. @#18
  Het is een mogelijkheid dat je dan bi bent. Je hebt echter ook mensen die hetero of homo zijn op een uitzondering na. Er zijn naast hetero, homo en bi nog mee seksuele geaardheden dus ik zou niet meteen die conclusie trekken.

 15. #19 Sofia, als je als man met een vrouw seks hebt en je weet niet dat ze biseksueel of lesbisch is, dan vind ik de gevolgtrekking dat je dan als man ook wel biseksueel zult zijn een erg vreemde gevolgtrekking. Vandaar mijn plezier.

 16. Liefde is ook niet aan etiketjes te hangen, maar dit willen de meesten wel. Ik denk uit een gevoel van onbehagen. Ooit eens een discussie gevolgd jaren geleden over bisexualiteit, nou daar werd daar sommigen de vloer mee aangeveegd. Het heterosexuele plaatje van mannetje en vrouwtje is voor een groot gedeelte nog steeds heilig.

 17. #19 en #20, etiketjes en geaardeheden, ik ben het helemaal met jullie eens en snap er niets van. Anders dan dat mensen het wel veilig vinden om alles zo lekker in hapklare brokjes te stoppen. Van mij mag iedereen alles doen zolang ze het allebei (of met zijn allen) met plezier doen en met hun tengels en andere lichaamsdelen van kinderen en dieren afblijven 😡

 18. @21
  Ik heb altijd het gevoel dat een bepaald soort mannen met hun blotewijvenkalenders iets aan het overschreeuwen is in het openbaar: kijk eens hoe gezond ik ben! kijk dan! niks mis met mij hoor!

  Paul Goodman brengt deze twijfel tot aan het ignobele volk van de potenrammers toe: o wat zijn ze tegenover elkaar aan het bewijzen dat ze echte kerels zijn, niet zoals degenen die ze in elkaar gaan slaan. Maar wel allemaal jongens onder elkaar….

 19. @#24
  Het valt mij ook op dat potenrammers zo’n leuke dubbele moraal hebben. Als er een vermeende homo ook maar verkeerd kijkt of een handje op een been of schouder legt dan zijn de rapen gaar. Een vrouw die echter een handtastelijke man een lel verkoopt is een vuil kreng.

  Als de gemiddelde vrouw de maatstaven van een potenrammer tegen heteromannen gebruikte dan zou er op straat en in het uitgaanscircuit de hele tijd mannen in elkaar worden geslagen.

 20. @25
  Goed idee. Helaas zal dan toch het feit dat mannen sterker zijn een zware rol gaan spelen.

 21. #26 ja maar er zijn ook sterke vrouwen 😀 zei de Draak grinnekend 😀 maar die heeft geen sla-neigingen hoor. 🙂

 22. @#26 De gemiddelde man is sterker. Feit is echter dat het merendeel van de mannen in onze samenleving geen lichamelijke arbeid meer doet. Doe je dat als vrouw wel of doe je aan krachttraining dan ben je even sterk tot sterker. Beoefen je een vechtsport dan valt dat verschil ook weg. Kracht speelt pas een rol als je iemand tegenkomt met gelijkwaardige vaardigheden.

 23. Voor een keertje is dit niet waar Sofie – vrouwen zijn biologisch het sterkste geslacht.
  Vraag het aan een bioloog of dna-specialist

Reacties zijn gesloten.