“This is a coup” – herhaling: #ThisIsACoup

Na 17 uur onderhandelen is er dan eindelijk een ‘deal’ tussen Griekenland en haar crediteuren. Griekenland ontvangt in ruil voor zware bezuinigingen en hervormingen een derde bail out ten bedrage van 82 á 86 miljard euro.

Na maandenlange vruchtloze onderhandelingen is er afgelopen nacht eindelijk een ‘akkoord’ gesloten tussen Griekenland en haar crediteuren. In een zeven pagina’s lang document zeggen de geldschieters wat ze van Griekenland verlangen: een volledige capitulatie in ruil voor nóg meer geld. De deal leidde tot woedende reacties van Griekse media en politici, maar premier Tsipras – door waarnemers omschreven als een ‘geslagen hond’ – verdedigde het akkoord door er op te wijzen dat Griekenland geen keus had, omdat het land anders failliet was gegaan.

(…)

‘Vertrouwen moet worden hersteld,’ zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop tijdens een persconferentie. Het is de vraag of dat met dit ‘dictaat voor Athene’ het geval zal zijn. De bekende financieel commentator Paul Mason schreef op zijn blog dat de Grieken dan wel de euro ‘debtdeal’ hadden gewonnen, maar dat de democratie verloren had: ‘Everybody on earth with a smartphone understands what happened to democracy last night’.

Verder lezen bij de bron.