Ik wil het graag over de spion hebben, die afgelopen zaterdag 15 oktober kon leeglopen in de Telegraaf. En die dat op maandag 17 oktober nogmaals deed. Beide artikelen zijn van de webpagina van de krant verdwenen. Hier is in elk geval een link link naar een archiefpagina van zaterdag, en hier het stuk van maandag.
Het gaat in elk geval om een meneer die in Kaboel werkte, en die gerekruteerd werd door de MIVD. Voor de Militaire Inlichtingen – en Veiligheidsdienst voerde hij vervolgens eigenaardige klusjes uit, zoals wapens smokkelen en Nederlandse Special Forces helpen ongezien het land in te komen. Later werkte hij voor de Nederlanders in Uruzgan.
Uit de filmpjes op de site van de Telegraaf lijkt mij duidelijk naar voren te komen dat deze meneer, die met de initialen I.A. wordt aangeduid, zelf een Afghaan is. Vermoedelijk een Pathaan, een Pashtoe, aangezien hij aan de slag ging voor de Nederlanders in het Pathaanse Uruzgan. Een Tadzjik of een Hazara zie ik dat niet zo snel doen. In die hoedanigheid heeft I.A. ontdekt dat er fabriekjes waren waar bermbommen werden gemaakt. Hij gaf die info door, maar er werd door de interne onrust bij de MIVD niets mee gedaan. Dit staat vandaag in de krant, en tot voor zo-even ook op de website. Tot zover de filmpjes op de site van de Telegraaf.
Hoe ging het verder met I.A.? De legale dekmantel van deze meneer – een bouwonderneming begrijp ik – beschermde hem niet. Hij werd verraden, en moest vluchten. Zijn bedrijf in Kabul (of in Uruzgan?) moest hij achterlaten. Al zijn geïnvesteerde geld was hij kwijt. Dat probeert hij nu te verhalen op de Nederlandse staat.
De man vertelde de Telegraaf dat er een aantal Nederlanders verantwoordelijk is voor zijn situatie. De Telegraaf versmalde dat tot ambassademedewerker Mariko Peters, tweede in rang in Kabul in ruwweg 2004-2006. Peters stelde in een reactie dat zij I.A. wel eens had ontmoet, en dat hij zijn hulp had aangeboden aan de ambassade in de contacten met Uruzgan. Peters kon er naar eigen zeggen weinig mee, en heeft hem na die initiële ontmoetingen niet meer gezien.
Inmiddels distantieert het ministerie van defensie zich eveneens van deze man. Maar wat hij zegt moeten we niet zomaar op de grote hoop gooien van spionage fantasieën van allerhande halve zolen.
We moeten dit, in elk geval gedurende één lezing, beschouwen als een aannemelijk verhaal. Waarbij dan inderdaad blijkt dat Nederlandse Special Forces ongezien het land binnen kwamen, met wapens die niet traceerbaar waren naar de Nederlandse strijdkrachten. Wat kwamen die Special Forces daar doen? En hoe verhoudt dit zich tot de Nederlandse afspraken over missies? Waren wij niet van de opbouw? En hebben wij geen afspraak over democratische controle?
Je kunt vinden dat in een oorlogssituatie de militairen gewoon moeten kunnen doen wat ze moeten doen. Vechten en de vijand dood maken. Je kunt vinden dat Haagse politici zich daar niet mee moeten bemoeien, en dat zij de militairen gewoon hun werk moeten laten doen.
Je kunt vinden dat we in Afghanistan in een oorlog verwikkeld zijn met de Taliban; omdat, wanneer we de Taliban niet in hun eigen land verslaan, ze binnenkort bij ons op de stoep staan om dood en verderf te zaaien. Je kunt vinden dat Al Qaida nog steeds bestaat en nog steeds actief is in Afghanistan en Pakistan.
Maar wanneer je dit vindt, moet je daar open kaart over spelen in het parlement en in de media, en op alle andere plekken waar de taak van het Nederlandse leger in Afghanistan aan de orde komt. Dan kunnen mensen als ik, die er anders over denken, namelijk met je in discussie.
Wat in elk geval niet kan: een show geven in het parlement over opbouwmissies en trainingsmissies, en transparante besluitvorming en democratische toetsing.
Het Jiddische spreekwoord luidt dat je niet op twee bruiloften tegelijk kan dansen. Je kunt niet op hetzelfde moment een democratische, transparante besluitvorming hebben over wat je militair gaat doen op een bepaalde plek, en Special Forces met gesmokkelde wapens op Black Ops sturen.(Zo heet dat wanneer je iets doet wat officieel niet naar buiten mag komen. Ik zie ook wel eens een film met Chuck Norris.)
In Nederland blijkt dat echter wel te kunnen, want er ligt klaarblijkelijk niemand wakker van wat meneer I.A. beweert. Het zijsprongetje van de Telegraaf richting Mariko Peters is mislukt, en nu is het hele verhaal al verdwenen. Kritiek op het leger mag kennelijk niet.
Ik zeg niet dat de bad guys in geen geval ooit mogen worden gedood. Maar wie zijn de bad guys en wie bracht ze tot hun activiteiten? Die vraag kunnen we tot het einde der tijden blijven bediscussiëren.
Laten we in elk geval ophouden met de toneeluitvoering dat we zo moreel hoogstaand zijn, met onze goedbedoelende trainingsmissies die ten goede moeten komen aan de Afghaanse schoolmeisjes, en laten we beginnen de militaire werkelijkheid onder ogen te zien. Ik zou zo graag zien dat er groter bewustzijn ontstond bij de gewone Nederlandse burger, bij ons allemaal dus, over wat de Nederlandse militairen daar eigenlijk zitten te doen.
Dit artikel verscheen eerder op kandigol.wordpress.com.
Nijntje wint graag heart and minds
Nijntje wordt niet serieus genomen
Nijntje doet black ops, fuck hearts and minds
nu vinden George en Barack Nijntje wel stoer
Ik las in Uw artikel enkele stukjes wat mij dusdanig bevreemde dat ik hier toch even op wil reageren.
Absoluut ben ik het eens met Uw standpunt over deze “spion”. Een heel vreemd verhaal. Echter kan ik wel enkele andere punten aankaarten die hier niet juist zijn. Uw spreekt uit dat de “black ops” taken niet kunnen worden uitgevoerd, dat dit in tegenstelling staat tot het uitvoeren van de reguliere missies. Echter, elk land, nogmaals, elk land dat troepen op missie stuurt maakt gebruik van Black ops. Dit is een vereiste voor een land om een missie juist te kunnen uitvoeren. Het beste kun U het vergelijken met undercover/surveillance operaties van de politie. Zonder die operaties kan de politie bepaalde criminelen niet oppakken en criminele organisaties niet ontmantelen. Ik kan verschillende voorbeelden aanhalen waaruit duidelijk blijkt dat, zonder deze operaties, het dodental van Nederlandse militairen in Uruzgan verdrievoudigd waren.
Ook het verhaal over Marico Peters, kan ik niet bevestigen of ontkennen of dit klopt wat ik wel kan is U vertellen hoe Marico Peters destijds functioneerde en dat is ronduit schandalig! Ikzelf heb in verschillende periodes in Afghanistan, en omringende landen, gezeten. Alleen al in Kabul heb ik vele maanden gezeten en de indruk die mevr. Peters heeft achter gelaten is belachelijk slecht. Het bevreemde mij dan ook om haar plots in de 2e kamer te zien. Mevr. Peters gedroeg zich decadent en het was al snel duidelijk dat er meer speelde met iemand in haar naaste omgeving. Maar goed, dit is de indruk die ik en vele met mij, daar, van haar kregen. Ik wilde echter toch deze gelegenheid gebruiken om dit kenbaar te maken om even een kleine kanttekening te geven naar aanleiding van Uw artikel.