Telegraaf krijst ‘kransenschennis’ om niets

Kranslegging_Koning_en_Koningin
By Nationaal Comité 4 en 5 mei, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36745199

Een dikke zeventig jaar na dato probeert de Telegraaf nog steeds wanhopig beter dan wie dan ook te zijn in ieder geval nà de oorlog. Dit vrijwel zonder succes, overigens.

Gisterenavond zag de krant van Wakker Nederland dan ook weer eens een uitgelezen mogelijkheid om moord en brand te krijsen over het preventief weghalen van erekransen voor de Dodenherdenking bij avond:

„We moeten ze wel weghalen, want in het verleden is er met de kransen gevoetbald”, verzucht de man die de kransen weghaalt en in gehuurde busjes laadt. „Heiligschennis”, noemt een omstander het weghalen van de kransen het tafereel. „Waarom zetten ze hier geen bewakers neer?” (Telegraaf)

Nu zijn er in 2003 en 2006 inderdaad incidenten geweest met betrekking to die kransen, maar walgelijk als dat zonder meer was, leert een kleine factcheck echter dat het weghalen van die kransen voor de nacht een praktijk is die al twintig jaar daarvóór bestond. Het Comité 4 en 5 Mei verklaart:

‘De kransen liggen in één van de drukste uitgaansgebieden van Nederland’, verklaart een woordvoerder. ‘Op deze manier blijven ze netjes. We halen ze voor middernacht weg en plaatsen ze om 8.00 uur ’s ochtends terug. Dit doen we tot en met zondag.’ (AT5)

Dit weerhield de Partij van de Ouderen er echter niet van raadsvragen erover te stellen.