Een van de goorste trekjes van het kapitalisme van de afgelopen decennia is de zogenaamde privatisering van wat ooit publiek eigendom was of coöperatief beheerd gemeenschappelijk bezit. Zorg voor ouden en zieken, woningbouw, openbaar vervoer, noem maar op. Als een van onderop groeiend socialisme (dat vanwege de ideologiepolitie niet zo mag heten) hier iets tegenover stelt moet het kleinschalig en als alternatief ontwikkeld en inderdaad “van onder op” komen.
Dit waren wat overwegingen die door mijn hoofd liepen voordat ik aan de internetbak ging zitten. En kijk eens aan:
In Nederland zouden naar schatting vijftig tot honderd groepen bestaan die de wens hebben de woning in een kleine woonorganisatie onder te brengen. ”Het gaat om huizen waar de grote bestaande corporaties van af willen of om mensen die denken de woning zelf beter te kunnen beheren”, licht Lupi toe.
Lupi: Tineke Lupi van Platform 31, hier verder te bekijken.
Natuurlijk zullen banken en politici dwarsliggen want bij zo’n coöperatie is geen goedbetaald pluche te vinden voor uitgerangeerde partijtijgers.
Maar er lijkt een Dageraad te zijn, om eens de naam van een vroegere wooncoöperatie te laten vallen.
Sympathiek initiatief, en nog passend bij zelfredzaamheid ook. Ik ben een groot fan van zaken op zo laag mogelijk niveau regelen. Hier is inderdaad geen bobo met 2 x Balkenende voor nodig. Maar het is niet per se een woningcoöperatie in de klassieke zin, waarbij de overheid de eigendom heeft; het lijkt meer om collectieve eigendom te gaan, bijna een VVE!
sociale acties van de mensen zelf? Wat zouden de Party boboos daarvan zeggen?
acties van onderop zonder welzynscoordinatoren, buurthuismanagers, zonder academisch gevormde amtenaren.
Zou er toch een beetje begrip komen voor socialisme zonder staat.
Voor iedereen die informatie wil over de achtergronden van de komst van wooncoöperaties en wat de wet hiervoor zal gaan regelen:
De wettelijke verankering van de Wooncoöperatie is bijna een feit, maar wat is een Wooncoöperatie? – http://www.adriduivesteijn.nl/de-wettelijke-verankering-van-de-wooncooperatie-is-bijna-een-feit-maar-wat-is-een-wooncooperatie/