Tang zoekt vluchtweg uit Luxleaks

Paul Tang, europarlementariër voor de PvdA, wil openbaarheid van de belastinggegevens van bedrijven verplichten. Dit zou een eerste stap zijn in de aanpak van belastingvlucht. De Luxleaks-documenten, waardoor Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker onder vuur ligt, toonden aan hoe de hazen hier lopen.

De suggestie is kul. Openbaarheid van deze financiële gegevens tast de onderlinge concurrentiepositie van bedrijven aan. Om die reden wordt het al een moeilijk verhaal. Maar erger is dat het een vlucht weg van de problematiek lijkt.

Zelfs Juncker erkende dat de huidige situatie een gevolg was van het gebrek aan fiscale harmonisatie in de EU. We weten gewoon wat er aan schort. En dan wil Tang eerst nog eens iets proberen in de sfeer van openbaarheid zonder echt de problematiek aan te pakken. Dat gebeurt pas op de lange, lange termijn.

Het is vreemd dat Tang niet vertelt hoe S&D, de Europese fractie waarvan hij deel uitmaakt, de zaken wil aanpakken. Geen enkel voornemen noemt hij. Dat is ook een teken dat de sociaaldemocraten op dit punt weinig tot geen actie willen ondernemen.

Tangs verhaal is te vinden op de website Joop.