Syriza: lessen van een gefaald project

Begin 2015 vormde het radicaal-linkse Syriza samen met de nationalistische Onafhankelijke grieken de nieuwe regering. Nu, een krap jaar later, voert de partij bezuinigingsbeleid en noemt Tsipras de deal tussen de EU en Turkije ‘goed voor vluchtelingen’. Hoe kunnen we deze ontwikkeling begrijpen?

Het boek Syriza – Inside the Labyrinth is een verslag van deze periode. De schrijver, Kevin Ovenden, is een Britse socialist die de ontwikkelingen in Griekenland al decennia volgt. De kracht van het boek is dat het het politieke project van Syriza in de context plaatst van de bewegingen op straat en op de werkplek.

Het grootste bestanddeel van wat nu Syriza is, Synaspismos, positioneerde zich de afgelopen vijftien jaar in de ruimte tussen de sociaal-democraten van Pasok en de stalinisten van KKE. Begin jaren ’00 was Syriza onderdeel van de grote bewegingen tegen de oorlog en tegen kapitalistische globalisering. Toen eind 2008 de jeugd in opstand kwam na de moord op de 15-jarige Alexis door de politie, weigerde Tsipras de rellen te veroordelen. Door aan te sluiten bij radicaliserende jongeren en een ruimte voor discussie te creëren, bouwde de partij krediet op. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu