Succesvolle openluchtbijeenkomst ‘Hoe organiseer je een revolutie?’

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

Duizenden jongeren door heel Europa bezetten pleinen in solidariteit met het volk van Spanje, en brengen zo de strijd tegen de bankiers en politici naar hun ‘eigen’ land. Gisteren organiseerde de IS een bijeenkomst ‘Hoe organiseer je een revolutie?’. Hoewel er geen blauwdruk bestaat voor een succesvolle revolutie, sneed de discussie verschillende punten aan die vaak naar voren komen. De bijeenkomst vond in stijl plaats in de open lucht, en werd ingeleid door Sotiris Kontogiannis van de Griekse Socialistische Arbeiderspartij (SEK).

Door Ewout van den Berg / Foto: Mike Graham

Buiten bij het CREA-theater in Amsterdam verzamelde zich een diverse groep mensen die waren afgekomen op de titel ‘Hoe organiseer je een revolutie?’. De groep mensen groeide gedurende de bijeenkomst tot ongeveer vijftig in totaal.

Sotiris begon met een kort overzicht van berichten over Europese opstanden uit de Britse zakenkrant de Financial Times. Overal komen mensen in verzet tegen de bezuinigingsmaatregelen. ‘Een crisis’, begon Sotiris in navolging van Lenin ‘is het moment wanneer de heersende klasse niet meer kan regeren en de lagere klasse het niet meer tolereren.’ Op dit moment zien bedrijven geen mogelijkheden om winst te maken door te investeren en potten hun geld op, terwijl oorlogen de instabiliteit verder bevorderen.

‘Het is belangrijk te zien dat revoluties niet uit de lucht komen vallen. Zij komen voort uit de groepen die zich daarvoor ook al hebben georganiseerd. In Egypte was dit het geval met de 25 januari beweging en hetzelfde geldt voor Spanje. Verzet komt niet uit de lucht, zoals het met Facebook soms lijkt, maar is gebaseerd op de eerdere pogingen van mensen om zich te organiseren. Mubarak viel ook pas toen mensen weer naar hun werk mochten en zij met collega’s konden besluiten het werk neer te leggen.’

Na afloop was er een discussie over de manier waarop protesterende mensen zich organiseerden. De urgentie van verandering was voor iedereen duidelijk: dit systeem werkt niet in ons belang. Het streven naar vrijheid is de kern van revolutie. ‘Pas op het moment dat we afrekenen met politici, bankiers en dit politieke systeem kunnen we dit bereiken’, zei een deelnemer aan de meeting.

Dit opende een discussie over het gebruik van politieke leuzen. Bijna iedereen was het eens met een antikapitalistische boodschap. Tegelijkertijd zijn veel mensen voorzichtig met het uitdragen hiervan omdat mensen moe zouden zijn van politiek. Iemand reageerde daarop met het punt ‘of je het nou wilt of niet, de politiek bemoeit zich wel met jou. Dus moet je wel een politiek standpunt uitdragen.’ ‘Politieke symbolen zijn ook belangrijk’, merkte Sotiris op, ‘omdat je anders niet weet tegenover wie je staat, en dit staat een open discussie eerder in de weg.’

In heel Spanje, en ver daarbuiten, zijn mensen druk bezig met het ontwikkelen van hun politieke ideeën. Door de dagelijkse discussies beseffen jongeren steeds beter hun positie en hoe ze aan kracht kunnen winnen. In Barcelona gaan bijvoorbeeld jongeren vrijdag samen met stakende arbeiders uit de gezondheidszorg de straat op.

Na afloop sloot de groep zich aan bij het solidariteitsprotest op de Dam, waar het plan voor de demonstratie van aanstaande zaterdag werd bediscussieerd. Voor het verder uitbouwen van de protesten is het belangrijk om ook in Nederland de verbinding te leggen met opkomend verzet tegen de bezuinigingen, zoals in het openbaar vervoer. Ook Nederland kan een dosis Egypte, Griekenland, of nu Spanje gebruiken.

6 gedachten over “Succesvolle openluchtbijeenkomst ‘Hoe organiseer je een revolutie?’”

  1. De laatste protestdemonstraties waar ik aan mee deed waren in de jaren zestig. Nooit gedacht dat we al die bevochten verworvenheden weer moesten inleveren, sterker nog niet alleen de verworvenheden, nee, terug naar vooroorlogse toestanden op alle gebied, van armoede tot zondebok (i.p.v. jood, moslim)
    Ik ga weer de straat op om mee te doen aan de protest acties.

  2. mary Schreef:

    Nooit gedacht dat we al die bevochten verworvenheden weer moesten inleveren,

    Mary. Heb tot 2003 meegedaan aan demo’s met de SP. Zelf nooit gedacht dat we al die bevochten verworvenheden vandaag de dag opnieuw moesten bevechten. Dat moet dean maar.

  3. mary Schreef:

    De laatste protestdemonstraties waar ik aan mee deed waren in de jaren zestig.

    Ik dacht al “waar ken ik je toch van?” 😆

    Vietnam-oorlog, kruisraketten, kernenergie… ik heb wat afgewandeld destijds. 😛 (En deze eeuw drie keer meegelopen voor een Verstandiger Drugsbeleid, maar twee daarvan waren als fotograaf, dus ik weet niet of dat telt.)

  4. Ik blijf een groot vertrouwen in onze democratie houden.
    Zelfs wanneer we een regering hebben die haar bestaansrecht slechts ontleent aan een boekhoudkundige sluwigheid.
    Demonstreren, protesteren, tegen een beleid, pogen nieuwe verkiezingen te bewerkstelligen binnen wettelijke kaders allemaal prima, graag zelfs.
    Revolutie roept bij mij zo’n beeld op uit de “killing fields” mensen massa’s die enthousiast de rode khmer in hun leven verwelkomen.

  5. @4
    Wat dacht je van “baas in eigen buik” hahaha,
    al een aantal jaren geen drugs gebruikt en vind ook dat de huidige jeugd dat zelf moet bevechten, petities of poll’s oké tot daaraan toe.
    Maar de afbraak, in heel EU gaat verder dan drugs en roept een gevoel van verzet en solidariteit op bij mij.
    Leuke foto’s.

Reacties zijn gesloten.