‘Strenge maatregelen gezinshereniging onnodig’

fred_teeven_blauw_oogHet hardvochtige, mensonterende en tegen de grenzen van het Europees recht aan schurende beleid van Teeven is voorbarig en onnodig. Zo blijkt uit onderzoek van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ).

Door Nederland ingestelde maatregelen om misbruik van de gezinsherenigingsregeling te voorkomen zijn mogelijk onnodig. Vluchtelingen met een verblijfsstatus frauderen niet bij de aanvragen, concludeert de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) vrijdag na eigen onderzoek. Het Nederlandse beleid is niet in strijd met het Europees recht.

Volgens ACVZ blijkt dat vluchtelingen geen misbruik maken van de regeling als ze familieleden naar Nederland willen halen. Er zijn daar ‘geen aanwijzingen’ voor. In 2009 scherpte het kabinet de regels voor het nareizen van familieleden van vluchtelingen flink aan, zo werden mensen op ambassades gehoord…

…De commissie doet acht aanbevelingen om het gezinsherenigingsbeleid te verbeteren. Een daarvan is dat vluchtelingen met een verblijfsstatus in sommige gevallen meer tijd krijgen om een aanvraag in te dienen. Daar staat nu drie maanden voor, maar soms is de situatie van een vluchteling zo bijzonder dat meer tijd nodig is.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)