Straks zijn we allemaal gek

De waxinelichthoudergooier zit al een jaar vast. Hij lijdt aan waanideeën, zegen psychiaters. Welke? Hij heeft de koningin toegeroepen dat ze een nazi en een oplichter is (de postmoderne wijze van discussiëren), en hij claimt dat de Oranjes onrechtmatig op de troon zitten. Tja, daar valt eerlijk gezegd veel voor te zeggen. Willem I werd ons ook maar door de strot geduwd. Toch is dat voldoende om bedreigd te worden met tbs.

Maar goed, straks zijn we allemaal gek. Deze week kwam het European College of Neuro-pharmacology, een ongetwijfeld hoogstaand college dat ongetwijfeld geen enkele band onderhoudt met de farma-industrie, met het bericht dat het aantal Europeanen met een psychische stoornis in vijf jaar met 11 procent gestegen is, tot tegen de 40 procent. Over dertig jaar moet het ganse volk worden opgesloten. (Straks zijn we allemaal gek – Marcel Hulspas, De Pers)

7 gedachten over “Straks zijn we allemaal gek”

  1. Je kan het ook opvatten als graadmeter voor onaangepast gedrag – al zal er eerder sprake zijn van een steeds verder opschroeven van de norm dan van een toename van het verzet daartegen. Zolang men de oorzaak blijft lokaliseren in het individu ipv de maatschappij, zal het wel blijven stijgen.

    Het percentage is trouwens wel eens hoger geweest, in de jaren ’90. Uit een toelichting bij deel 2 van The Trap van Adam Curtis:
    “Dank zij de nieuwe psychiatrische vragenlijst bleek meer dan de helft van de bevolking te lijden aan een geestesziekte. De farmaceutische industrie ontwikkelde een medicijn: SSRI, oftewel Prozac, dat de afbraak van serotonine tegengaat. Veel mensen vroegen om deze pillen, zodat ze konden voldoen aan het ideaal dat door de psychiatrie was geschapen. De ontwerper van de diagnostische vragenlijst, dr. Robert Spitzer, waarschuwde echter dat de vragenlijst geen juiste indicatie was voor geestelijke gezondheid.” (http://www.boublog.nl/22/01/2008/adam-curtis-the-trap/)

    De Prozac is kennelijk uitgewerkt, want een paar jaar geleden waren we volgens de statistieken nog uitzinnig gelukkig.

  2. De psychiatrie is in grote mate gecorrumpeerd door de farmaceutische industrie. Diagnoses worden gesteld aan de hand van de beruchte DSM IV. http://nl.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders
    Oorspronkelijk bedoeld om enige lijn te brengen in de diagnostiekl; een nobel streven. Helaas is het grootste deel van de samenstellers financieel verbonden aan de farmaceutische industrie en lijkt meer te verworden tot een lijstje kenmerken passend bij beschikbare medicatie.
    Het handboek ontbeert gedegen wetenschappelijke onderbouwing, maar wordt even goed praktisch wereldwijd gebruikt in de opleiding. In dat licht bezien heeft minister Schippers een beetje gelijk als ze stelt dat psychiatrische diagnoses geen echte ziekten zijn.
    Een aangekondigde nieuwe versie van de DSM stuit op verzet van vooraanstaande psychiaters.
    http://www.zielenknijper.nl/newscientist-psychiatrie-staat-aan-de-rand-van-een-civiele-oorlog.html

    Lees ook eens hier: http://www.dsm-leugen.nl/

    Probleem dat hieruit ontstaat is: enerzijds medicatie voorgeschreven voor niet bestaande problemen (denk o.a. aan het groeiend aantal kinderen dat Ritalin krijgt voorgeschreven). Anderzijds leidt het diskrediet van de psychische gezondheidszorg dat hierdoor ontstaat ertoe dat ook bestaande problemen straks niet meer serieus genomen gaan worden ( de minister maakt er al vrolijk gebruik van voor de eigen bezuinigingsagenda)

  3. Ja en dit kabinet was niet van plan ook maar iets te doen aan goed onderzoek of beperken invloed farmaceutische industrie.

    Ze zijn zoals met alle problemen, liever met kleine dingen bezig dan met echt grote problemen.
    ‘Valt de waanzin nog te stuiten? Den Haag heeft de moed in ieder geval opgegeven. Deze week maakte het kabinet bekend dat er een ‘offensief’ wordt gestart tegen de partydrug GHB. Aantal gebruikers: 20.000. Dan denk ik toch even aan de pakweg een miljoen Nederlanders die volstrekt voor niks antidepressiva slikken.’

  4. Hulspas maakt echter wel een kleine denkfout: vanaf het moment dat 51% van de bevolking gek verklaard is, moet je deze als normaal gaan zien. Dat we ooit “allemaal gek” zullen zijn, zie ik dus zo snel niet gebeuren… 😀 (Het Sharia-argument van Donner ging ook zo, geloof ik)

    Ik vind het jammer, dat hij niet even expliciet verwijst naar het bericht van het “European College of Neuro-pharmacology”, ik heb het zo snel niet kunnen vinden, maar dat zegt weinig. Anyone?
    😉

  5. GHB is alleen wel een ‘drug’/stof die ‘lastig’ is. Lastig in de zin van dat je moet uitkijken bij gebruik; teveel en je valt in slaap, te weinig en ‘het doet niks’. In combinatie met alcohol is het bloedlink (effecten worden sterker). Tel daarbij op dat GHB-verslaving prima mogelijk is (ik heb genoeg verhalen gelezen van feestbeesten die uiteindelijk om de 4 uur wat GHB naar binnen werkten omdat ze fysiek verslaafd waren geraakt — gooide ook hun hele slaapritme in de war).

    Met ouderwets beleid — voorlichting, voorlichting, voorlichting — kom je een heel eind, maar dan nog zul je hedonistische idioten hebben die domme dingen doen. Omdat het kan. Omdat het de vorige keer ook goed ging. Etcetera.

    Het probleem is dat ’t eigenlijk niet geaccepteerd is dat mensen middelen tot zich nemen om in een feeststemming te komen — buiten alcohol. En dus wordt ‘raar gedrag’ als je aan de antidepressiva zit wel geaccepteerd, maar ‘raar gedrag’ als je aan de GHB zit niet.

  6. @5 – Dank! 😉
    Ik vond inmiddels dit alleraardigste commentaar:
    “Statistics: Europeans Have Mental Health Issues Too” (http://tinyurl.com/3bleanp)

    In fact, the study demonstrated no such rise in mental disorders. For the disorders tracked in an earlier 2005 study by the same authors, prevalence rates decreased from 27.4 to 27.1 percent. The reason for the “38 percent” number is simply because the researchers decided to start tracking 14 additional diagnoses — including some big ones like ADHD, dementia and sleep problems (which accounted for 8.3 of the 11.1 percent difference).

Reacties zijn gesloten.