Stormloop op gratis ID, wel zo verstandig?

Er is een aanzienlijke stormloop op de gratis identiteitskaart nadat de Hoge Raad had uitgesproken dat gemeenten geen leges meer mogen vragen voor de kaart.

Volgens de wet mag er geen belasting worden geheven op documenten die de staat verplicht stelt. De Hoge Raad stelt nu dat een identiteitskaart een zuiver verplicht document is. Daarom moet de kaart volledig gratis beschikbaar zijn, gemeenten mogen ook geen administratiekosten doorberekenen.

Bij een paspoort of rijbewijs zijn er individuele belangen, maar dat is niet het geval bij de identiteitskaart, staat in het vonnis. (NOS)

Een enorme toeloop als gevolg bij stadswinkels, omdat men de kaart wil hebben omdat het nu opeens gratis is.  Nu kun je je afvragen hoelang dat nog duurt en of gratis wel echt gratis is. Niets is voor niks. Ik kan me voorstellen dat de leges voor een paspoort opeens omhoog schieten of die van een rijbewijs. Maar daarnaast kun je je afvragen of het wel verstandig is.

Onder het mom van gratis sta je gratis je vingerafdrukken af aan de overheid en zit je dus in het systeem.  Eigenlijk is die uitspraak van de Hoge Raad een meevaller voor minister van Justitie Ivo Opstelten en zijn knechtje Fred Teeven. Meer mensen laten zich registreren en waarschijnlijk zal de overheid met potjes schuiven om de verloren inkomsten ergens anders vandaan te halen. Zelf heb ik heel even overwogen de kaart te halen, maar ik houd het voorlopig bij mijn paspoort dat ik heb gehaald voordat je verplicht je vingerafdrukken moest afstaan.

11 gedachten over “Stormloop op gratis ID, wel zo verstandig?”

 1. Ja, en wat ga je volgend jaar doen als je paspoort verlopen is?
  Ik ben mordicus tegen het afstaan van vingerafdrukken.

 2. Mijn al 1,5 jaar verlopen ID blijft nog lekker even verlopen. Zover ik weet stopt de overheid mei 2012 met het vastleggen van vingerafdrujjen voor een ID. Nu maar hopen dat ze me niet aanhouden voor het eea 🙂

 3. Het ID-bewijs kost de gemeenten ca. € 10 per inwoner per jaar, dus zo veel is dat nou ook weer niet. Op veel plekken gaat dat nu even uit de algemene middelen (dus uiteindelijk betaal je het toch nog) en ondertussen wil de VNG van de minister weten hoe het vergoed gaat worden (fat chance, vrees ik).

  Wat de vingerafdrukken betreft: Donner is sinds enige tijd bezig om de ID-kaart als reisdocument af te schaffen, dus dat het puur een ID-bewijs wordt, en dan zouden dergelijke snufjes achterwege kunnen blijven. (http://tweakers.net/nieuws/74120/vingerafdruk-mogelijk-niet-meer-verplicht-bij-id-kaart.html)

 4. Grutte Pier Schreef:

  Mijn al 1,5 jaar verlopen ID blijft nog lekker even verlopen. Zover ik weet stopt de overheid mei 2012 met het vastleggen van vingerafdrujjen voor een ID. Nu maar hopen dat ze me niet aanhouden voor het eea

  Die van ons is ook al een tijdje verlopen, maar hij was toch al illegaal. Ik sta er namelijk lachend op de foto en dat mag niet meer.
  Het scheelt overigens wel. Als bekend moet je nadat je betrapt bent op bijvoorbeeld een verkeersovertreding je ID kaart laten zien.
  Maar aangezien die van mij én verlopen én een foute foto heb, kunnen me ze nooit pakken.

  Overigens moet je oppassen als je zo’n ding bij je hebt.
  Hermandad mag je nooit om die kaart vragen als je niets hebt gedaan of je niet verdacht gedraagt.
  Nu ben ik toevallig het type dat nooit de straat op gaat om iets mis te doen of me verdacht te gedragen.
  Dus neem ik ook m’n kaart nooit mee. Waarom zou ik ‘m mee nemen ik kan ‘m verliezen of me af laten stelen. Dat is dus een risico.
  Stel echter het volgende voor. Je bent zo dom geweest om ‘m wel mee te nemen.
  De politie vraagt je, geheel tegen de regels in omdat je niks hebt misdaan en ook niet van plan bent dat te doen, om tóch je ID-kaart te laten zien.
  Uiteraard wijs je de persoon op de onrechtmatigheid van z’n daad, maar toont ‘m toch. Je hebt ‘m immer toch bij je.
  Dan kan die politieagent dus het volgende tegen je zeggen en eventueel levenslang opsluiten.
  “1.U weet dat wij u niet om uw ID-kaart mogen vragen als er geen aanleiding toe is.
  2. U heeft uw ID kaart op zak gestoken.
  3. Kennelijk houd u er rekening mee dat u om die kaart gevraagd kan worden.
  4. U weet dat dat alleen kan als u iets hebt gedaan of er van verdacht wordt iets te doen wat niet door de beugel kan.
  5. Aangezien u uw kaart bij u hebt kan ik niet anders concluderen dat u iets op uw geweten hebt of van plan bent dat te krijgen. Immers anders zou u de kaart wel thuis hebben gelaten.
  6. Door de kaart bij u te steken heeft u een verdachte handeling verricht. U krijgt een bon voor € 75,- (Maar u kunt er met de helft afkomen als u zonder bonnetje met mij afrekent)

 5. Henk Veldman Schreef:

  6. Door de kaart bij u te steken heeft u een verdachte handeling verricht. U krijgt een bon voor € 75,- (Maar u kunt er met de helft afkomen als u zonder bonnetje met mij afrekent)

  Hij zal dat natuurlijk anders zeggen.
  Hij zal zeggen. Akkoord. Het is ook een beetje mijn fout, dus ik betaal de helft van de boete, mits handje-contantje en zonder bonnetje.

 6. #6@ Joke Mizée:
  “Donner is sinds enige tijd bezig om de ID-kaart als reisdocument af te schaffen, dus dat het puur een ID-bewijs wordt”

  Hoop toch wel dat er dan nog steeds mee door Europa gereisd kan worden, zoals nu ook het geval?

 7. @9: Ja, dat is mij ook niet duidelijk. Volgens die link wel, zoals ik het lees. Maar dat klinkt onlogisch, omdat het juist Europa is dat die regels heeft opgelegd. (Nou heeft onze regering er wel een handje van om van allerlei ge- en verboden te beweren dat dat ‘moest van de juf’.)

 8. Joke Mizée Schreef:

  @9: Ja, dat is mij ook niet duidelijk. Volgens die link wel, zoals ik het lees. Maar dat klinkt onlogisch, omdat het juist Europa is dat die regels heeft opgelegd. (Nou heeft onze regering er wel een handje van om van allerlei ge- en verboden te beweren dat dat ‘moest van de juf’.)

  Nee, dat is niet helemaal waar.
  Die kaart wilde men al invoeren na de afschaffing van de verplichte deelname aan de volkstelling in ’71.
  Dat is jarenlang tegengehouden omdat de tegenstanders het teveel deed denken aan de verplichte “Ausweiss” van de moffen.

  (Terzijde: achteraf bezien was het inderdaad onverstandig die volkstelling af te schaffen. Jozef en Maria kregen het kindeke Jezus toen ze op weg waren naar de verplichte volkstelling in Palestina. Je kunt er vrij zeker van zijn dat we nooit van ene Jezus hadden gehoord als die volkstelling niet had plaatsgevonden.
  Het één heeft dus duidelijk met het ander te maken. Door de volkstelling af te schaffen is de kans dat er in Nederland een messias wordt geboren zoals onze lieve heer Jezus is daarmee praktisch tot nul gereduceerd en moeten we maar afwachten of Jezus inderdaad op gaat staan, maar die kans is door de massa-immigratie en islamisering ook al steeds kleiner geworden. Kijk maar eens wat er is gebeurd toen iemand in het bijzijn van de koning ineens opstond en zei dat hij Jezus was of in ieder geval z’n naaste verwant. Wat denk je dat er zal gebeuren als Jezus inderdaad terug op aarde zou komen?
  Ze zouden hem waarschijnlijk gelijk in het gekkenhuis stoppen.)

Reacties zijn gesloten.