Stop the Arms Fair: dag 3, 4 en 5

Vanaf aanstaande maandag vindt in Londen de grootste wapenbeurs ter wereld plaats, de DSEI. Voorafgaand aan de beurs proberen wapenfabrikanten hun wapentuig de beurs in te krijgen om de stands op te bouwen. Om dit tegen te gaan, is er van 4 t/m 11 september een actieweek: Stop the Arms Fair, waarbij met verschillende acties de toegangswegen naar het beursgebouw geblokkeerd worden. Dit is het verslag van dag 3, 4 en 5.

Dag 3

Deze dag had als thema ‘Arms to Renewables’. Afgezien van wat kleine activiteiten gebeurde er niet zo heel veel rond dat thema. De blokkades daarentegen waren spectaculair. Lock-ons volgden elkaar in rap tempo op, op beide toegangswegen naar het beursgebouw. En de lock-ons waren meesterwerken: bij sommigen is zijn de ‘cutting teams’ meer dan drie uur bezig geweest om zich door alle ingenieuze lagen van beton, electriciteitsdraad, ducktape, purschuim en teer heen te werken.

Dag 4

De dag begon goed met een serie adbusters in de Londense metro.

Dag 4 werd georganiseerd door Lesbians and Gay Support the Migrants rond het thema van migratie: ‘Free Movement for People not Weapons!’ Er waren workshops van de All African Women’s Group en Women of Colour in the Global Womens Strike, en een smakelijke picknick met eten van Food not Bombs. Midden op de weg, natuurlijk.

Daarnaast was er een actie van de Veterans for Peace. Zij wilden controles van de vrachtwagens omdat zij uit eigen ervaring weten dat er op de beurs wapens verkocht worden die door de conventie van Geneve verboden zijn.

Iets minder blokkades dan gisteren, maar de toegangswegen zijn wel regelmatig geblokkeerd geweest. Het begrip ‘blokkade’ werd gisteren en vandaag naar een hoger level getild, door mensen die zich ónder een vrachtwagen vastketenden op een moment dat deze stilstond op de weg. Het zijn effectieve blokkades, want met één persoon (en een vrachtwagen) krijg je een weg een flink half uur geblokkeerd (en soms langer), maar pfff… je moet wel stalen zenuwen hebben voor een dergelijke kamikaze-actie.

Aan het einde van de dag bleek dat je niet alleen een vrachtwagen kan blokkeren door je eronder vast te ketenen, maar ook door bijvoorbeeld op de cabine te klimmen. Daarmee hebben we dan gelijk een nieuw woord: lorrysurfing. (Video hier!) Helden zijn het, deze mensen!

Dag 5

Deze dag had twee verschillende thema’s: enerzijds was er de ‘Conference at the Gate’, met workshops voor en door academici. Anderzijds was er de bijeenkomst van de ‘Great Villains’: een creatief protest van de slechteriken uit comics. Zij protesteerden omdat de wapenhandelaren hun status als ‘bad guys’ hadden overtroffen. De UK is bij uitstek het land van Dr Who en de grote aandachttrekker was dan ook wel Dalek. Die uiteindelijk gearresteerd werd omdat hij naar de zin van de politie niet snel genoeg weer op de stoep stond.

Afgezien van twee blokkades met lockons vanochtend vroeg, was het vandaag naar mijn smaak een (te) rustige dag.

Repressie

Ik noemde het al in het verslag van de eerste twee dagen: het is even wennen aan politieagenten die beleefd zijn. Gaandeweg worden andere vormen van repressie zichtbaar: arrestanten worden vrijgelaten op voorwaarde dat ze zich niet meer op de protestlocatie (en het hele gebied daaromheen) vertonen. Het is een effectieve manier om de gelederen uit te dunnen, maar gelukkig komen er ook iedere dag nieuwe mensen bij. Eén persoon die na vrijlating toch terug kwam werd door de politie de tent uit gesleurd en weer gearresteerd.

Verder was er op de ochtend van de vijfde dag een agent continu aan het filmen. (Ik heb nog een keertje gevraagd of ze zo vriendelijk wilden zijn om video’s van mij op te sturen naar hun Nederlandse collega’s, zodat mijn politiedossier een beetje up to date blijft, maar volgens hen deelden ze geen data. Yeah sure.)

S&R

Het concept van Support & Recovery wordt op Stop the Arms Fair met open armen ontvangen. Nu de week vordert en actie intensifiëren (en de politie geïrriteerder wordt) komen er hier en daar mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Soms gaat het om mensen die op het politiebureau minder netjes behandeld zijn, soms om mensen die het op een gegeven moment niet meer aankunnen om al dat wapentuig te zien dat hier naar binnen wordt gebracht.

Waarom is het eigenlijk belangrijk, S&R? Als we onze lichamen gebruiken in directe actie, dan stellen we onszelf daar onherroepelijk mee bloot aan stressvolle momenten: politiegeweld, intimidatie, arrestatie of andere vormen van repressie. Dat we vastbesloten zijn om door te gaan met directe actie, betekent niet dat deze momenten geen mentale of emotionele gevolgen kunnen hebben. Soms heeft het dat impact. Het is belangrijk om deze gevolgen serieus te nemen; voor ons eigen welzijn maar ook voor de beweging zelf. Per slot van rekening nemen we juridische gevolgen ook serieus.

Naast #stopdsei op twitter en de facebookpagina van Stop the Arms Fair, is er veel nieuws te zien op de facebookpagina en de Youtube account van het Occupy News Network.

Eerder verschenen bij Dhjana

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.