Sport is geen nieuws

De hele dag hoorde en las ik gisteren gezeik over een of andere tennister in een rolstoel die stopt met tennissen. Nou goed, laat ik mij even beheersen, dat klonk wat onaardig: op zich een mooie prestatie hoor die ze geleverd schijnt te hebben, een mooiere dan die van die andere Nederlandse tennisnobodies in de meest obscure uithoeken van de wereld. Waar ik voortdurend over ingelicht schijn te moeten worden. Dat ik absoluut schijn te moeten weten dat een Nederlander in de eerste ronde van een of ander volslagen irrelevant toernooi –  zelfs gegeven de irrelevantie van tennistoernooien in het algemeen – er gelijk uitgeflikkerd is. Ene Robin Haase schijnt van vitaal landsbelang te zijn, afgaande op de frequentie waarmee hij in het nieuws genoemd wordt.

Kan het niet eens in de Grondwet opgenomen worden dat sport Geen Nieuws is?

Nogmaals, het schijnt tamelijk bijzonder te zijn hoor, wat deze mevrouw gepresteerd heeft. Maar waarom komen mensen die honderden keren met Stratego winnen niet in het nieuws dan? Of de wereldkampioen Vlooienspel? Of de Zuid-Bulgaarse kampioen rugwaartse hinkstapsprong? Is ook heel knap, probeer het maar eens zonder een schedelbasisfractuur op te lopen. Is het belangrijker dan tennis? Nee. Is tennis überhaupt belangrijk? Nee. Voetbal dan? Ook niet.

Tegenwoordig is Nederland trouwens oppermachtig in het schaatsen. Dit is vooral omdat de rest van de wereld er gewoon mee opgehouden is. En daarom moeten er gedurende de winter honderdduizenden euro’s aan zendtijd aan dat buiten de fantasiewereld van het schaatsen toch redelijk irrelevant figuur van een Sven Kramer besteed worden.

Op internet wordt het reguliere nieuws weliswaar ook vervuild met sportnonsens, maar is er wel omheen te komen. Verreweg het irritantst is dan ook de sportterreur op radio en televisie.

Ja ok. Amusement moet er ook zijn, en ok ok ok, niet alleen de dingen die ik leuk vind. Maar maak er godverdomme een aparte zender voor! Waarom moet allerlei reguliere zendtijd omgegooid worden voor het vrijetijdsverschijnsel sport? En ik vind het al helemáál debiel dat men op de radio in bestaande programma’s mag inbreken. Wat dat betreft sta ik voor de volle 100% achter Prem Radakishun, die om die reden het vertikte nog langer zijn programma Premtime op Radio 1 te maken.

Je vraagt je af waarom die andere labbekakken van programmamakers dat wél pikken, dat hun zorgvuldig opgebouwde programma onderbroken wordt voor de miserabele verrichtingen van een of andere autistische monomaan met een tennisracket aan de andere kant van de wereld.

Nou ja, zorgvuldig opgebouwd; 85% procent van de tijd zit men dezelfde persberichten te herhalen op Radio 1, of heeft men een heusche reporter naar een plek in Nederland gestuurd waar iets volstrekt oninteressants is gebeurd waar men zelf niets van af weet, en waar men dan op straat vragen gaat stellen aan mensen die er zo mogelijk nóg minder van afweten. En anders is daar wel Standpunt.nl waar u even kunt testen of de debiele meningen die u dagelijks om u heen hoort door de luidspreker van uw radio minder debiel of juist nóg debieler klinken.

Richt toch in godsvredesnaam een aparte sportzender in. Mensen die elk uur van de dag op de hoogte van sport willen blijven zijn toch pas geïnteresseerd in het dagelijks nieuws als de bezettende macht hun radio komt ophalen of de electro-magnetische puls van een kernexplosie de uitzending van Herakles – Willem II onderbreekt.

 

11 gedachten over “Sport is geen nieuws”

 1. Alleen voor sport heb ik een tv. Het is leuk en spannend een wedstrijd live mee te maken. En niet iedereen kan altijd in een stadion zitten; er zijn soms niet genoeg plaatsen voor alle geïnteresseerden.

  Nieuws pik ik sneller op via internet. Films kan ik downloaden. Muziek idem dito. Ergo, zonder sport kan de tv het raam uit.

 2. @1 Laurent maakt een punt, jij maakt ook een punt.
  Hoeveel heb je over voor een apart sportkanaal?
  Evenveel als wat je nu betaald aan je provider blijkbaar.
  Laten we dan ieder een keuze kunnen laten maken.

 3. David Beckham heeft net zijn nieuwe contract bij Paris St_Germain ondergetekend.

  Beckham heeft gelijk aangekondigd dat het volledig bedrag die met zijn contract mee bemoeid is, wordt door hem gedoneerd een franse caritatieve organisatie die kinderen verzorgt.

  Dit is het soort spoort nieuws waar ze voor mij de gebruikelijke radio-gebral voor kunnen onderbreken.

  Welke rijke Nederlander doet in deze orde van grootte ergens voor doneren?

 4. @3 Nexus, volgens mij is Beckham zo rijk dat hij dit niet eens merkt. Zijn vrouw zal er geen Louis Vuitton minder om kopen.

  Maar Laurent, ik ben het met je eens. Ik heb helemaal niks met sport op TV. Er zijn sportkanalen zat, waarom, ow waarom moeten ‘normale’ zenders er ook nog tijd aan besteden? Ja het antwoord weet ik wel, voor de reclame inkomsten. En dan die praatprogramma’s over sport, dat ‘geanalyseer’ door deskundigen en komieken. Ook de kranten op maandag vind ik een verschrikking en ook de websites van kranten in het weekend. En allemaal van dat non-nieuws. Dat iemand overstuur is, of goed heeft gespeeld of juist niet of boos is weggelopen.

  Gelukkig is dit een zo goed als voetballoos huishouden en dat is zooooo fijn 😛

  (even anekdote: werd pas gebeld door iemand van de provider, dat ze een deal hadden gesloten met een of andere sportzender en ze konden ons een goed aanbod doen. Zeg ik:,, Wij kijken nooit voetbal.”Het bleef helemaal stil aan de andere kant, toen wat aarzelend:,, U kijkt nooit voetbal?” “Echt niet?” De man is er nog van aan het bijkomen 😆

 5. @4, Keira, ik begrijp goed je standpunt, maar mijne is dat rijke mensen geven niet graag.

  En dan moet ik ze eindeloos aanhoren en kijken met de eindeloze commentaren.

  Wat ik aan voorbeeld gaf is zeker noemenswaardig vooral als je de melding kent dat indien de rijke mensen hun fortuin zouden tot 60%-70% uitdelen, zal deze financiële crisis niet meer bestaan.

  Dit is mijn

 6. Mijn aluhoedje intuïtie zegt me dat het een complot is. Zolang mensen zich druk maken over totaal irrelevant nieuws zijn ze niet zo lastig. Dat Jay-z in relatie therapie gaat is NOS teletekst voorpagina nieuws. In de VS werkt het prima. Dus waarom hier niet?

 7. Sport prima. Maar als je hoofdzaak van bijzaak niet meer kan scheiden daardoor. Dat daardoor politici er ongemerkt zaken doorheen drukken omdat er weer brood en spelen op de buis is. Dat milieu je geen flikker boeit maar enkel een leren knikker. Dat sportprogramma’s enkel gaan over als ie dat dan had ie dat en dan was het zo. Dat het enkel gaat over schandalen en overbetaalde niksnutten. En dat is dan “wetenschap”???

  Dat is gewoon echt foute boel.

 8. Helemaal mee eens. Wel 1 zijkpuntje : “autisme” niet als scheldwoord gebruiken. Je hebt geen idee wat het is.
  Er mag nog meer weg :
  beursnieuws
  reli-nieuws
  koninklijk-huis nieuws
  bekende-nederlander nieuws
  google nieuws
  facebook nieuws
  youtube nieuws

  Dan blijft er misschien nog wat ruimte over voor echt nieuws…

Reacties zijn gesloten.