Stervende vrouw in “zorg”instelling NOVO toch op TV

Vorig jaar overleed in die instelling een gehandicapte vrouw nadat ze door vier persoonsleden met geweld tegen de grond werd gedrukt. Ze moest worden gekalmeerd volgens het personeel en dat deden ze nogal hardhandig. Ze overleed.

Nieuwsuur wil vanavond de onzorgvuldigheid aan de kaak stellen waarmee dwangmaatregelen worden gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg. Om dat te illustreren wil het programma bewakingsbeelden van NOVO uit die bewuste nacht van 13 op 14 maart uitzenden, daarop is te zien dat de 44-jarige patiënt minutenlang op de grond wordt gedrukt door de vier medewerkers van NOVO.

NOVO kwam dat te weten en wilde daar een stokje voor steken, die beelden zouden de  privacy van de vrouw en medewerkers in het geding brengen. Want ja, de privacy van een dode vrouw is erg belangrijk, dat begrijpt u….

Gelukkig heeft de rechter besloten dat de argumentatie van NOVO geen hout snijdt:

Omdat het om een maatschappelijk zwaarwegend onderwerp gaat, laat de rechter de persvrijheid zwaarder wegen dan het recht op privacy.

Ik zal niet kijken, het is me wel duidelijk hoe dit land met mensen omgaat. Toch vind ik deze uitspraak van de rechter een goede.

Een eerder IGZ-rapport over de vestiging van NOVO in Onnen was al aanleiding om deze te sluiten. In het rapport krijgt het behandelcentrum ervan langs. Het personeel bedoelt het goed, concludeert de inspectie, maar is te veel bezig met het beperken van de vrijheden van de bewoners en te weinig met hun ontwikkeling.

Het hele rapport is hier als .pdf te downloaden.

Ik wens de familie die ook reageerde op onze site ( onder de eerste link reactie 4 ) heel veel sterkte…

 

1 gedachte over “Stervende vrouw in “zorg”instelling NOVO toch op TV”

  1. “Ik wens de familie die ook reageerde op onze site ( onder de eerste link reactie 4 ) heel veel sterkte…”

    Ook van mij.

Reacties zijn gesloten.