Standbeeld Robert E. Lee verwijderd in Richmond, Virginia

Een standbeeld van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee is onder luid gejuich verwijderd in Richmond, Virginia.

Lee was van juni 1862 tot het einde van de Amerikaanse burgeroorlog in april 1865 opperbevelhebber van de ‘Army of the Potomac’. Lee was een militair genie die er volgens militaire historici voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor was dat het Zuiden de strijd tegen het Noorden zo lang vol wist te houden.

Voor veel witte mensen in het Zuiden was – en is – Lee een cultureel icoon, dé grote held van de Burgeroorlog. Voor zwarte mensen en witte mensen die over een functionerend geweten beschikken is hij hét symbool voor de onderdrukking van zwarte mensen voor, tijdens en na de Burgeroorlog. In het Noorden wordt hij tegenwoordig vaak gezien als een landverrader, maar bovenal als de man die vocht voor het in stand houden van de slavernij.

Uitgelichte afbeelding: By Julian Vannerson – This image is available from the United States Library of Congress’s Prints and Photographs divisionunder the digital ID cwpb.04402.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=576225