De buste van massamoordenaar Leopold II in Gent is door activisten beklad met rode verf. Over Leopold’s hoofd werd een doek gebonden met als tekst “I can’t breathe”, de laatste woorden van George Floyd, de zwarte man die vorige week in Minneapolis door de politie werd vermoord.
Black Lives Matter protesters in Belgium defaced the bust of King Leopold II, who was responsible for the colonial genocide of up to 10 million Congolese people.
The statue was covered in red paint symbolizing blood and gagged with a canvas that reads “I can’t breathe”. pic.twitter.com/YeQgqmxYEB
— redfish (@redfishstream) June 4, 2020
Leopold II was van 1885 tot 1908 het hoofd van de Congo Vrijstaat. Het gebied stond onder zijn persoonlijk bewind. In die periode zijn mogelijk tot 10 miljoen Congolezen om het leven gekomen. Het is niet de eerste keer dat de buste beklad werd. Activisten eisen al jaren dat de buste verwijderd wordt, maar de stad weigert tot op heden aan die eis toe te geven.
In Rotterdam werd het standbeeld van de rioolrechtse held Pim Fortuyn beklad. Dankzij de inspanningen van het Rotterdamse PVV-raadslid Maurice Mussolini Meeuwissen is het standbeeld inmiddels weer val alle vreemde smetten ontdaan:
Gelukkig is beeld Pim Fortuyn weer schoon
na verschrikkelijke #KOZP en #Antifa demo
hier in Rotterdam op #3juni2020! pic.twitter.com/HKm0bCrg9Q— Maurice Meeuwissen (@Meeuwissen_PVV) June 4, 2020
Tussen zijn reinigingswerkzaamheden door vond Maurice ook nog de tijd schriftelijke vragen te stellen aan het college over de communisten van Antifa en KOZP die gisteren in Rotterdam op een haar na een revolutie ontketenden:
Schriftelijke vragen “Escalatie demonstratie #Antifa/#KOZP Erasmusbrug 3 juni
2020” aan Aboutaleb? pic.twitter.com/ouadZH2v8p— Maurice Meeuwissen (@Meeuwissen_PVV) June 3, 2020
Uitgelichte afbeelding: Een missionaris wijst naar de afgehakte hand van een Congolese dorpsbewoner. Afgehakte handen waren “het krachtigste symbool van koloniale brutaliteit” in Congo – Door Onbekend – http://digitallibrary.usc.edu/cdm/ref/collection/p15799coll123/id/78038, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30895485