Spreekverbod voor lijsttrekker AfD in Neurenberg

Alexander Gauland, de lijsttrekker van de extreemrechtse AfD, heeft van de stad Neurenberg een spreekverbod opgelegd krijgen. Gauland zou komende zaterdag spreken tijdens de Parteitag van de AfD, maar dat gaat nu naar alle waarschijnlijkheid niet door. 

Alexander Gauland

Als reden voor het spreekverbod voert Neurenberg aan dat Gauland zich “beledigend” en “de mensenrechten schendend” zou hebben uitgelaten over SPD-politica Aydan Özoguz.  Özoguz had in een gastbijdrage voor een krant geschreven dat buiten de Duitse taal geen Duitse cultuur geïdentificeerd kan worden.

Gauland ging in reactie daarop volledig door het lint en riep op Özoguz uit de Duitse samenleving te verwijderen (entsorgen):  „Ladet sie mal ins Eichsfeld ein und sagt ihr dann, was spezifisch deutsche Kultur ist. Danach kommt sie hier nie wieder her, und wir werden sie dann auch, Gott sei Dank, in Anatolien entsorgen können“.

Neurenberg heeft de AfD een ultimatum gesteld: op zijn laatst morgen toezeggen dat Gauland niet zal spreken, óf het hele feest gaat zaterdag niet door.

Bron: Die Welt