Speciale aanklager Robert Mueller vaardigt aanklachten uit

Special Counsel Robert Mueller (the Third, geloof ik ook nog) heeft in verband met zijn onderzoek naar samenspanning tussen de Republikeinse verkiezingscampagne en de Russen tijdens de verkiezingen van 2016 twee verzegelde aanklachten doen uitgaan die door een Grand Jury te Washington aanvaard zijn.

Het is mogelijk dat maandag arrestaties verricht zullen worden als gevolg hiervan. Over wie het gaat is nog niet bekend, maar ik persoonlijk zou denken aan voormalig campagneleider Paul Manafort en/of voormalig National Security Adviser Michael Flynn, die beiden toch wel zeer schimmige acties met betrekking tot het buitenland op hun naam hebben staan.

In de tussentijd proberen de Republikeinen een rookgordijn op te werpen, en de aandacht af te leiden, door de Senaats- en Huiscommissies op te dragen opnieuw onderzoek te doen naar Hillary Clinton, alwéér naar nog eventueel in de krochten van het Ministerie van Buitenlandse zaken achtergebleven emails en een uraniumdeal waar Clinton bij betrokken zou zijn geweest die het aandeel van de Russen in de wereldvoorraad uranium vergroot zou hebben. Alhoewel dit zeker effect zal hebben op de effectiviteit van de beide congrescommissies, die toch al structureel gesaboteerd worden door hun republikeinse leiding – zeker die in het Huis – zal Robert Mueller hier geen hinder van ondervinden.