Sparen om je dromen uit te laten komen. Dat is het idee

Vandaag maakt een aantal kranten melding van het feit dat de Rabobank de betaalrekeningen van een Leidse ’twitterjihadist’ (dixit Telegraaf) heeft geblokkeerd. De man zou veel schrijven over de radicale islam en regelmatig op ‘zeer discutabele wijze in het nieuws’ zijn. Volgens de bank zou de man, die op Twitter bekend staat als @ShabirBurhani, onder meer geposeerd hebben met zware wapens, in Afghanistan een ontmoeting met de Taliban hebben gehad en naar Oost-Turkije zijn geweest, waar hij ‘mogelijk met strijders in contact is gekomen’. Hier kunt u zien wat hij er zelf van vindt en is ook de brief van de Rabobank te lezen.

Volgens de Teledinges gaan er ook geruchten over vreemde betaalpatronen die er bij hem zijn gevonden, maar daarover wordt in de brief van de bank niets gezegd. Die geruchten zal het Televod wel zelf de wereld in geholpen hebben. Zo op het eerste gezicht is er niet veel concreets dus. Zijn ‘radicale uitingen’ zouden voor de Rabobank niet acceptabel zijn, daar komt het zo’n beetje op neer. En, voordat u mij misverstaat, ik ben dus geen fan van moordlustige religieuze fanaten die middeleeuwse rechtssystemen willen invoeren.

Hou me ten goede, ik weet niet precies wat @ShabirBurhani allemaal heeft getwitterd. Ik heb zijn tijdlijn er even op nagekeken, maar ik kon zo op het eerste gezicht niet echt vreselijk gekke dingen vinden. De man heeft een uitgesproken mening, dat is waar. En dat mag in Nederland, voorzover ik weet. Ik lees dat hij zelf aangeeft geen aanhanger van IS te zijn. Ik lees nergens dat hij oproept tot moord en doodslag of dat hij daar zelf aan wil meedoen of heeft meegedaan.

Het gaat mij hier even om het volgende.

Het soort radicale uitingen waar de Rabobank het over heeft kom je veelvuldig tegen op (bijvoorbeeld) de Facebookpagina van ‘PVV Aanhangers’. Ik weet niet of de radicale-uitlatingenpolitie van de Rabobank daar weleens kijkt, maar de dingen die ik daar lees lijken mij heel wat radicaler en gewelddadiger dan hetgeen @ShabirBurhani zoal twittert. Ik citeer:

“… uitroeien dat pest volk …”

“Afschieten die moslims”

“Alle moslims naar de gaskamer”

en, als reactie op een stelling om een vluchteling in huis te nemen:

“die gasten horen thuis in een varkensstal”

“Heb nog twee kliko’s staan daar kunnen ze in”

“Krijg je er dan een kooitje bij?? Of kettingen en moeten ze ook worden uitgelaten?”

“Als slaaaf ja”

“Als ik hem mag verzuipen dan wel”

“Ik neem asielzoekers in huis en steek het huis in brand”

Ach, het is slechts een kleine doch trieste bloemlezing die ik binnen een paar minuten bij elkaar heb vergaard. Overal waar PVV-aanhang te vinden is, vind je ook dit soort uitlatingen. Je hoeft er niet naar te zoeken, het internet is ervan vergeven. Er zitten vast ook klanten van de Rabobank tussen. Het lijkt mij dat bovengenoemde uitlatingen radicaal genoeg zijn om door de Rabobankpolitie serieus genomen te worden, zeker gezien het feit dat men in het geval van @ShabirBurhani aan een aantal veronderstellingen al genoeg lijkt te hebben om zijn rekeningen te blokkeren.

Je moet er immers niet aan denken dat dit soort PVV-volk van hun bij de Rabobank gespaarde centjes wapens koopt via de door de Rabobank zwaar gesubsidieerde wapenhandel om zodoende hun radicale dromen te laten uitkomen. Zeker nu de spaarrente bij de Rabobank negatief dreigt te worden, zullen veel mensen hun geld liever gaan uitgeven. Ingrijpen lijkt me dus geboden. Toch, Rabobank?

1 gedachte over “Sparen om je dromen uit te laten komen. Dat is het idee”

  1. Pingback: Plasterk, Van der Steur, ontsla Van Hulzen en Sinke! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.