De uitzending van ARGOS waar wij gisteren op wezen heeft er toe geleid dat de SP in actie komt.
De SP eist diepgravend onafhankelijk onderzoek naar de ‘Teeventap’, de opname van een gesprek tussen voormalig staatssecretaris Teeven en de van corruptie verdachte VVD’er Van Rey. Op het onderzoek dat naar de vermiste tap is verricht is veel aan te merken, zo zeggen twee hoogleraren vandaag in het radioprogramma Argos. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: ‘Eerder werd gezegd dat de geluidsopname niet bestaat, omdat er tijdens het gesprek een stroomstoring was. Maar het onderzoek waar dat op is gebaseerd is, is niet deugdelijk. Ik wil dat er eindelijk duidelijkheid komt over waarom juist deze geluidsopname niet bewaard is.’
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Er kunnen niet alleen grote vraagtekens bij de mysterieuze verdwijning van de Teeventap gezet worden.In de uitzending werd ook duidelijk dat er ook om het bedrijf verantwoordelijk voor de techniek en databehandeling een zeer onfrisse lucht hangt.
Leverancier Verint blijkt in de kwestie van de Teeven-tap in 2012 als enige op de hoogte te zijn geweest van de storing in het tapsysteem. Het bedrijf meldde het voorval om onduidelijke reden destijds niet aan de politie en startte de tapinstallatie opnieuw op zonder de politie daarvoor toestemming te vragen. Voor een herstart van het systeem is die toestemming vereist, omdat daarmee gesprekken verloren kunnen gaan. De politie hoorde pas over de storing toen de advocaat van Jos van Rey in 2013 aan de bel trok.
De rol van de leverancier in deze zaak draagt volgens hoogleraar Van Koppen bij aan de mogelijkheid dat opzet in het spel is.
Verint kwam in 2002 in het nieuws na aantijgingen van (anonieme) politiebronnen dat afgeluisterde gesprekken via het bedrijf (dat toen opereerde onder de naam Comverse) werden weggesluisd naar de Mossad, de Israëlische geheime dienst. De Tweede Kamer eiste hierover opheldering van toenmalig minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Die liet destijds weten dat hij de Kamer hierover slechts kon informeren via de parlementaire commissie voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die besproken zaken geheim moet houden.
Het bedrijf was ook de enige verdachte bij het afluisterschandaal in de Europese Unie dat in 2003 naar buiten kwam. Enkele Europese delegaties en vergaderzalen in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel bleken te worden afgeluisterd. De illegale tapsystemen zijn waarschijnlijk al bij de bouw aangelegd. De vertaalsystemen waarmee getapt werd zijn geïnstalleerd door Verint (toen nog Comverse).
In 2009 kwam het bedrijf, inmiddels Verint genaamd, opnieuw in opspraak. NRC Handelsblad meldde toen dat de politie geen idee had hoe de tapleverancier de afgeluisterde gesprekken tussen advocaten en verdachten verwijderde. Die gesprekken kunnen ook worden getapt maar de politie mag die niet afluisteren of bewaren. Hoe dit verwijderen precies gebeurde, bleek bedrijfsgeheim, wat de politie jarenlang verzweeg.