SP en buut’nlaanders: altijd lastig

Gebaseerd op een foto By Wouter Engler - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38900126
Emile Roemer Gebaseerd op een foto van Wouter Engler, CC BY-SA 4.0,

De laatste paar dagen weer veelvuldig tegengekomen: de SP die zegt onze arbeidsmarkt en onze arbeiders te moeten verdedigen tegen verdringing door Oost-Europeanen. Natuurlijk in een poging om ook die andere arbeiders tegen uitbuiting te beschermen.

Ja. Tuurlijk. ‘T is goed met je, Emile.

Als het je echt om de handhaving van een eerlijke betaling zou gaan, en niet om een verdekte poging in te spelen op het PVVirus in den lande, zouden jullie als echte socialisten de bazen moeten aanpakken, en de onderlinge solidariteit tussen arbeiders (aller landen) bevorderen. Maar dat verkoopt niet goed genoeg, dus in plaats van het te houden bij een meer dan noodzakelijke verscherping van de controle op malafide uitzendbureaus en ritselaars, en te pleiten voor harde sancties voor werkgevers die hun werknemers uitbuiten, roept de SP op tot een werkvergunningenstelsel.

Speciaal voor Oost-Europeanen.

Buiten het feit dat dit dwars ingaat tegen alles wat de EU de moeite waard maakt (vrij verkeer en vrije vestiging zijn belangrijk) spreekt het ook boekdelen over de benepen, provincialistische houding die de SP er op na houdt wanneer zaken die achter Oldenzaal liggen besproken dienen te worden.

Voor de SP zijn die verre vreemde landen in het oosten maar eng, en gevuld met banenstelend gespuis. Terwijl het de laatste jaren toch leek alsof er daarin een kentering zichtbaar was maakt de SP met haar huidige ‘ons tegen hunnie’ retoriek duidelijk dat er nog steeds een nationalistisch element in de partij schuilt, en dat het dus nog steeds niet vreemd is dat men in de PVV-vijver naar stemmen poogt te vissen. Dat deze vijver een open riool van ranzige haat is blijkt het kader van de SP om het even.

Eeuwig zonde, want juist in het huidige politieke klimaat zou een open en inclusief socialisme een zegen kunnen zijn voor het land, maar onder Roemer en Meyer grijpt de SP juist krampachtig naar de stem van de stereotype bezorgde burger.

Dames en heren van de SP: ik weet dat jullie vanuit een goed hart in de politiek beland zijn (voor de centen hoeven jullie het immers niet te doen) maar probeer toch alsjeblieft eindelijk eens die parochiale stank van angst voor de vreemdeling in ons midden af te schudden. Dan pas zijn jullie weer een ècht alternatief!

1 gedachte over “SP en buut’nlaanders: altijd lastig”

  1. Pingback: Pak eens de bazen aan in plaats van de arbeidsmigranten, Roemer en Meyer | Doorbraak.eu

Reacties zijn gesloten.