Soedanese politie arresteert oppositieleiders

Het Soedanese regime heeft gisteravond negen oppositieleiders gearresteerd. De arrestaties vonden plaats tijdens een bijeenkomst van de oppositie in de Soedanese hoofdstad Khartoem. 

Onder de arrestanten bevindt zich Siddiq Youssef, één van de leiders van de Soedanese Communistische Partij. Ook enkele leiders van de pan-Arabische Ba’ath partij zouden zijn opgepakt.

Voor vandaag zijn in het hele land weer betogingen aangekondigd. De demonstraties begonnen een week geleden, naar aanleiding van de verdubbeling van de broodprijs. Inmiddels gaat het echter om méér dan dat en eisen de betogers het aftreden van president Omar al-Bashir. Voor de president staat er meer op het spel dan alleen zijn politieke carrière: mocht hij het land moeten ontvluchten, dan eindigt hij mogelijk voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Daar wil men hem graag spreken over de misdaden tegen de menselijkheid en de etnische zuiveringen in Darfur.

De Soedanese politie trad de afgelopen dagen hard op tegen de betogers. Op diverse plaatsen werd zelfs het vuur geopend op deelnemers aan de demonstraties. Volgens Amnesty International zijn als gevolg van het politie-optreden tenminste 37 mensen om het leven gekomen. In enkele regio’s heeft de regering inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Elders geldt een avondklok.


Bron: Al Jazeera