Socialisme en pacifisme of Kapitalisme en oorlog

U zegt maar waar u voor kiest. Een socialistische samenleving kan niet bestaan zonder pacifisme en vice versa. Kapitalisme heeft oorlogen en het militair-industrieel complex nodig om te kunnen blijven overleven,  Het uitbuitsysteem kapitalisme is in feite voortdurend in staat van oorlog met andere landen en continenten. Ook hoort daar het onderdrukken van de eigen bevolking door dictatoriale regimes bij.

broken geweer
GEEN MAN GEEN VROUW GEEN CENT VOOR HET LEGER

In totaal wordt er jaarlijks (!) wereldwijd naar schatting ruim 1750 miljard dollar aan deze rommel en gekte uitgegeven. Over een tijdje dus zo’n tweeduizend keer een miljard. Dit terwijl bijna een miljard mensen niet eens genoeg te eten hebben. Bizar en onbeschoft, daarbij zijn het milieu en alle doden en verwondingen en verdere ellende nog buiten beschouwing gelaten.

Wat is nu eigenlijk de rechtvaardiging voor deze rare toestand? Eigenlijk niet veel anders dan dat “wij” , de landen met geld, onze welvaart willen houden door de rest van de wereld te kunnen dwingen mensen en grondstoffen te leveren voor ons voedsel en producten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de imperialistische landen zoals de VS en China per hoofd van de bevolking het meeste uitgeven aan wat defensie wordt genoemd. Het is uiteraard geen verdediging, defensie, maar offensie, aanval, maar dat klinkt nu eenmaal niet zo chic.

Socialisme gaat uit van gelijkwaardigheid en is internationaal. Per definitie is er daarom geen plaats voor legers. We hebben niets in andere landen te zoeken. Anarchisme en wapens horen ook niet bij elkaar, je onderdrukt anderen simpelweg niet met wapentuig.

Daarom: Ontwapenen, wereldwijd, en wel zo snel mogelijk. Al die rare clubs zoals de NAVO ook opdoeken. Naties die bases hebben “overzee” lekker naar huis terug. Uniformpjes daar uittrekken, ontmantelen die militaire boel, weg met de kernwapens, gifgassen en alle andere rotzooi.

Je kan niet Links pretenderen te zijn en tegelijkertijd vóór een leger. Dit is mijn stelling voor deze warme zondag. Een simpel verhaaltje want het is ook heel eenvoudig: Deze krankzinnige toestanden moeten stoppen. We gaan onze aandacht weer geven aan samenleven in plaats van het uitbuiten en neerknallen van elkaar. Gewoon doen. Niet langer wachten, deze waanzin moet stoppen.

4 gedachten over “Socialisme en pacifisme of Kapitalisme en oorlog”

 1. Kapitalisten, communisten, fascisten en socialisten hebben 1 overeenkomst en dat is dat het allemaal mensen zijn en dus
  behoren ze allemaal tot een niet zo intelligente dierensoort ‘de mens’ Mensen die allemaal de vreemde neiging hebben om niet allen hun eigen ideaal na te jagen maar die ook aan anderen op te leggen. Kost wat kost zelfs over uw, jouw en mijn lijk. In 1 ding is geschiedenis erg duidelijk geweest. Er zit geen verschil tussen een kogel die uit de loop van een fascist, nazist, communist of socialist komt. Overigens er zit
  ook geen verschil tussen een kogel uit de loop van een protestant, soenniet, hindu, katholiek, sjiet of wat voor geloof
  dan ook. Ook hier zie je weer de neiging van een imperfecte,
  dierensoort om samen te klonteren tot groepjes, niet in staat tot zelfstandig nadenken, proleten.
  Ik walg van politieke bewegingen en goedgelovigen

 2. @1: Aadje

  Wat is nu het gevolg van je redenering? Dat dus deze rotzooi maar moet blijven?

 3. tot de dapperste vechters voor het socialisme behoorden de anarchisten in spanje 1936.
  totdat de fascisten en stalins socialisten?? deze mensen in de rug staken.

  nochthans een samenleving zonder groot kapitalisme en zonder staatssocialisme zou een mogelijkheid zyn om uit de huidige crisis te geraken.

Reacties zijn gesloten.