Socialisme oude stijl of toch niet?

Is dit nu een oude vorm van socialisme?  Wat mij betreft zijn de teksten nog steeds actueel, zelfs meer dan ooit. Waar is die bevlogenheid, dit soort theater, voor altijd weg? Voor degenen die vanavond iets anders willen zingen dan Sinterklaas kapoentje hier wat andere liedjes. Overigens een beetje raar dat kapoentje, maar dit terzijde.

Kollektief Internationale Nieuwe Scène:  “Mistero Buffo”, deel drie van vier, de rest is ook te vinden. Een stukje van de tekst  vanaf 6.15:

En gij nette meneren, ’t getij zou kunnen keren
Laat uw pretentie varen, laat uw pretentie varen…
En gij nette meneren, ’t getij zou kunnen keren
Laat uw pretentie varen, laat ons de zaak beheren!

12 gedachten over “Socialisme oude stijl of toch niet?”

 1. Heel leuk die strijdbare liedjes. Maar het socialistische optimisme is ietwat tanend. Vooral als je merkt wat de Socialistische Partij nu weer uitvreet met betrekking tot de Roemenen en Bulgaren.

 2. Het socialisme van de SP is na het wegvallen van de band met Peking altijd al zeer nationaal geweest – spijtig voor alle bona fide activisten van vroeger en nu.

 3. Ja Sjaax, maar dat weerhoudt mij er niet van te blijven zingen en hoop te houden. Zou ik kunnen dansen, ik deed het. ” Dance!, dance!, otherwise we are lost…” (Pina Bausch).

 4. Eind jaren 60 hadden we wel nog: ’t getij zou kunnen keren’- ‘The times they are a changing’ (Dylan) en ook ‘meneertje’ was er nog: ‘Go on Mr. Businessman, you ain’t dressed like me’ (J Hendrix). Maar de behoefte om de zaak te gaan beheren ontbrak bij de ‘drop out’ generatie. Tot het moment dat de baard en de lange haren geknipt werden en de drop outs door het systeem werden ‘ingekapseld’.

 5. in de oude tyd stonden de arbeiders nog 6 dagen 12 uur per dag achter de machines.
  toen kregen we socialisme iin de praktyk; Naziduitsland Rusland, China.
  De topleiders reden ook in dure autoos rond gekleed in maatcostuum.
  Het anarchisme gebaseerd op vrye mensen zonder verafgoding van de Party of de Staat werd systematisch de nek omgedraaid.
  Leo Schmit, zelfs de bevlogen Wim Kok koos eieren voor zyn geld…….
  Hadden de hippies een goed vak geleerd en waren ze alsZZPers alleen of in cooperatief verband gaan opereren dan waren ze een alternatief geweest voor de globalisering.
  Helaas hier stond nog links, nog rechts achter,

 6. @ richard walter

  [ toen kregen we socialisme iin de praktyk; Naziduitsland ]

  Daar is die onzin weer dat de nazi’s socialisten waren. Zeker ook de reden dat je als socialist of communist met een rode driehoek in het concentratiekamp werd gestopt?

 7. @Richard walter: De duitse NSDAP is een naam, een naam die diende als salonfahige vlag voor een totalitair en racistisch gedachtegoed en systeem. Een deel van dat gedachtegoed is een verkrachting van Also sprach Zarathrustra, Hierin beschrijft Nietzsche het begrip Ubermensch, Nietzsche was de laatste grote metafysische filosoof. De Ubermensch gaat over de Zielstransformatie. De Nazi’s misbruikten het Ubermensch idee als volgt: Als er een Ubermensch bestaat dan moeten er ook Untermenschen bestaan. Nietzsche heeft dat NOOIT beschreven. Het Untermensch idee van de Nazi’s leidde tot massavernietiging. Dat gedachtegoed en systeem heeft een naam: NAZISME., en als zodanig NIETS te maken met socialisme. Je kunt overal namen, naampjes en eufemismen bedenken maar het gaat om de inhoud, de achterliggende gedachte.
  T.a.v Rusland: niks socialisme maar COMMUNISME. Ook hier telt de achterliggende ideologie. I.d.g. Marxistische-Leninistisch gedachtegoed, Das Kapital en Het Communistisch Manifest.
  T.a.v China: niks socialisme maar COMMUNISME: Beginnend bij Marx-Lenin, en door Mao met zijn Rode Boekje omgebouwd tot Maoisme.
  Ben overigens geen SP aanhanger.Mvrgr.

 8. Richard Walter wil je je gore leugens even bij geen stijl houden , of in een of andere gore “bruine “PVV kroeg , Mijn oom is door de Nazis geexecuteerd en mijn andere oom jaren ondergedoken geweest omdat ze Communisten waren ..
  Waar de genationaliseerde vorm ook toe geleid mag hebben in het Oosten , Nationaal vóór Socialisme is als Mepper na Homo ,het veranderd het in het woord voor de vijand !!

 9. @Richard Walter: Meer weten? ga naar de site van bol.com, sectie Duistalige boeken, en daar is Also sprach Zarathrustra gewoon te koop in pocketformaat voor ongeveer 10 euro. Dat is toch heel iets anders dan “Mein Kampf”.
  Meer weten? Lees het werk van Peter Sloterdijk. Toonaangevende Duitse filosoof van deze tijd en Nietzsche kenner bij uitstek. Mvrgr.

 10. @Al Bakrastani: Bravo 🙂 Dat noemen ze nou és ff iemand grondig de mantel uitvegen.

 11. @7, laerwainbenadar, supergoed, supersterk en vooral helemaal waar.

  Om zichzelf te verheffen heeft de “nette” burgerij (VVD-PVV-CDA) grote nood aan om mensen de grond in te boren als untermenschen.
  Daar geloven ze dat dit hun eigen ingenomen superioriteit beeld zal helpen verheffen.
  Praktische illustratie – Zwarte Piet.

  Nu dat jij “Also sprach Zarathistra” ter sprake brengt – is dit nooit in het Nederland vertaald?

 12. @Nexus: Jawel het is wel in het Nl verkrijgbaar: net gecheckt bol.com: Aldus sprak Zarathrustra Euro 14,50.Mvrgr.

Reacties zijn gesloten.