Is socialisme nog mogelijk met al die deelbelangetjes?

Dat socialisme een politieke stroming is die “we niet zouden moeten willen” is er inmiddels goed ingeramd door politici, clerus en andere kapitalisme-geilers. Niets nieuws, maar sinds Reagan en Thatcher in de tachtiger jaren aan de macht kwamen worden socialisten afgeschilderd als duivels. Reagan omschreef de Sovjet-Unie als een kwaadaardig rijk, verzette zich tegen de Berlijnse Muur en steunde anti-communistische bewegingen wereldwijd.

Het “wij” moest worden veranderd in “ik”. “Iets als een maatschappij bestaat niet” zei Thatcher en besloot ook in eigen land in 1984 tijdens de mijnwerkersstaking “the enemy within” kapot te krijgen, duivels hebben vele gedaantes en zitten immers overal.

Het Kapitalisme draait sinds die tijd op steeds snellere toeren, niets ontziend en vernietigend voor de mens. Eigen verantwoordelijk is inmiddels veranderd in eigen schuld dikke bult, en zoek het allemaal maar lekker zelf uit. Zodra je niet meer van belang bent voor het geldsysteem kan je gerust opzouten en zelfs sterven. Ben je morsdood dan proberen ze ook nog winst op je te maken, dat natuurlijk wél.

Er is een andere, angstige mens door ontstaan. Een mens die ook écht ging geloven dat het de eigen schuld was als het niet goed met hem of haar ging. Die niet verder meer kan noch durft te kijken dan de eigen dagelijkse besognes en portemonnaie. De meesten proberen te overleven temidden van de dagelijkse portie terreur, en hebben geen enkele boodschap meer aan “de ander” of aan “wij”.

Inmiddels is de hele boel in elkaar aan het donderen, bijna niets werkt nog fatsoenlijk, maar toch wordt alles verder geprivatiseerd. Nu blijkt zelfs het water niet meer van ons te zijn, maar van speculanten die het zich toe-eigenen, het moet zelfs van onder andere het IMF. Hoe krijg je in godsnaam zoveel waanzin verzonnen?

Zolang mensen niet in opstand komen gaat dit proces door. Hoe komt het toch dat we dit allemaal over ons heen laten komen? Is de maatschappij inmiddels zó angstig en zijn mensen al zover tegen elkaar uitgespeeld en opgezet dat dit gewoon door kan gaan? Zijn mensen zo blind gemaakt en zien we echt niet meer hoe noodzakelijk het is om samen te werken om iets van verzet tegen deze gekte voor elkaar te krijgen? Is het kapitalisme er echt in geslaagd vrijwel alle menselijke waarden kapot te krijgen?

Het hele weefsel, de samenhang binnen de maatschappij, de “fabric of society” is weg. In paniek een knoopje leggen tegen verdere aftakeling helpt echt niet. De schuld geven aan de Islam, stemmen op de klootviolen van die rare 50Pluspartij en dat eeuwige gezeur over die euro en de EU ook niet. Allemaal gepasseerde stations.

Het kapitalisme is een uiterst geraffineerd systeem dat op alle fronten van het menselijk bestaan ingrijpt, ons als bezit beschouwt, én bezeten heeft gemaakt.
Is dit nog om te draaien? Kunnen we het tij nog keren of wachten we af tot alles met hulp van de fascisten kapot is gemaakt? Hoe krijgen we de handen weer op elkaar en de armen uit de mouwen om samen aan het werk te gaan voor een sociale wereld? Kan dat nog?

Er valt zoveel over dit onderwerp te zeggen dat er bijna geen beginnen aan is, met name over het raffinement van dit dictatoriaal kapitalisme kan ik blijven denken en praten. Zie dit schrijfsel svp als een poging om in gesprek te gaan met elkaar. Mijn hoofd barst soms uiteen van alles smerigheid die ik waarneem, ik kan dit echt niet alleen of met de fijne mensen die er gelukkig ook nog zijn.

Er moeten toch veel méér mensen zijn die last hebben van al het geweld??

8 gedachten over “Is socialisme nog mogelijk met al die deelbelangetjes?”

 1. @Le Roi, heb vaak aangegeven dat deze neoliberale vorm van kapitalisme tegen de kern van de menselijke ziel gericht is.

  Er is geen plaats voor mens zijn – alleen voor munteenheden. Net als in de neoliberale Gezondheidszorg tegenwoordig – kil, cynisch, oppervlakkig, hypocriet op de winst toe als enig doel.

  Sociaal zijn beschouw ik niet automatisch als socialisme.

 2. @1: Nexus:

  Kan deze ziel, deze menselijke geest, worden kapot gemaakt denk je? Voorgoed ende definitief?

  Ja, als je het huis, het lichaam dood maakt.

  Zijn er nergens vonkjes, vlammetjes, die tot een verwarmend groot vuur kunnen opwakkeren? En dan niet vlammen die ons verbranden zoals de Blut und Bodenrobotten maar wat graag zouden zien gebeuren?

 3. Er is altijd hoop denk ok. Doch gebeurt het niet van de ene op de andere dag.

  Zeer belangrijk is om open over alles te kunne praten.

  Geen doofpotten. Geen machtuitdragende vonnissen als deze over Joke Kaviaar en tevens de affaire van de massamoordenaar van Vlis onder de deksel plaatsen.

  “To learn who rules over you, simply find who are you nog allowed to criticize”.

  Voltaire

 4. Deze is voor Karin weer:

  “To learn who rules over you, simply find who are you not allowed to criticize”

  Voltaire

 5. @2, zeker zijn die vonkjes te vinden. Zeker vlamt dat van tijd tot tijd op. Lokaal valt er veel te bereiken. Signaleer enig problematiek in je directe (leef)omgeving en bundel krachten om deze aan te pakken.

  Iets breder? Onlangs werd ik gewezen op http://transitiontowns.nl/ wat er best wel OK uitziet. Toegegeven dat ik mij nog verder moet verdiepen hierin.

  En anders gaan we allemaal toch heerlijk emigreren naar https://en.wikipedia.org/wiki/Marinaleda,_Spain ? De invloed van Franco is in Spanje voor zover ik weet niet meer echt aanwezig. 😉

  Vanuit de politiek hoef je niet veel te verwachten. Tenzij, wederom, op lokaal/ regionaal niveau. De landelijke politiek zijn veelal schoothondjes, die zich lustig wentelen in gemaakte afspraken, terwijl ze de burgers zijn vergeten (zie de vele ‘proteststemmen’ tijdens/ na verkiezingen).

  Onlangs is gebleken, dat ‘de wereld’ een forse stap heeft gezet naar ‘ût soosjalisme’. Enig gesputter van de fascistoide groepjes (bijv. PVV alhier) daargelaten.

 6. Socialisme, kapitalisme, 1 grote zooi, een mens en een maatschappij dient de maat te zijn en niet een “systeem” of 1 of ander “isme”.

Reacties zijn gesloten.