Slowakije, over het hoofd geziene fascistenstaat in de EU

Slowakije wordt geregeerd door een coalitie van postcommunistsiche sociaaldemocraten, een PVV-achtige club geheten Slowaakse Nationale Partij en een partij die – zoals de naam al uitdrukt – een brug wil slaan tussen Slowaakse meerderheid en Hongaarse minderheid (Most-Híd).
De regering is in opspraak geraakt doordat banden met de Italiaanse mafia in het nieuws werden gebracht. De journalist die “op dit verhaal zat”, Ján Kuciak werd samen met zijn verloofde Martina Kušnírová vorige maand vermoord. Om te illustreren hoe “links” de sociaaldemocratische partij is zegt premier Fico dat – jawel – George Soros achter deze moord zit.

Na twee dagen van demonstraties van een omvang die niet meer gezien is sinds het eind van het communisme heeft Fico aangeboden af te treden, op voorwaarde dat de coalitie in stand blijft en dat zijn partij de nieuwe premier mag aanwijzen.

Met sociaaldemocraten als deze heeft Slowakije geen fascisten nodig, al zitten die dus ook in de regering. Inmiddels heeft de president ingestemd met de eis van Fico.

Reuters.