De slag om Haren

Nee, mijn ding is het niet, zo’n spontaan feest op straat in Haren. Belangrijker echter: het is ook niet het ding van de autoriteiten, die inmiddels de ME hebben ingezet – tegen jongelui die een op zich wat knullige aanleiding hebben om het op een feesten te zetten. Het antwoord van het gezag: vermaningen uit de jaren vijftig, gevolgd door dreigementen en nu dus politieknuppels en arrestaties bovendien. Volstrekt verwerpelijk, en als er serieuze narigheid ontstaat de komende uren, ligt de verantwoordelijkheid bij de autoriteiten die een rel gewoon in de hand gewerkt hebben.

Hoe begon het ook maar weer? Een meisje wilde haar zestiende verjaardag vieren, gooit dat op Facebook, maar vergeet aan te klikken dat het om een privé-feestje gaat. Binnen enkele dagen melden dan ook duizenden mensen, niet afkerig van wat onverwacht vertier, zich als feestganger. Het wordt een hype, ongetwijfeld extra aangejaagd door mensen die er een slaatje uit willen slaan: ik zag al T-shirts op foto’s die voor de gelegenheid waren gemaakt en vast niet op filantropische basis zijn gemaakt. Hoe dan ook: Alarm! Feest in rustige villawijken waarvoor niet ruim zes weken tevoren vergunning is aangevraagd, voorzieningen zijn getroffen en 150 man/ vrouw security wordt ingezet is uiteraard ontoelaatbaar. Het Gezag neemt zijn maatregelen.

Eerst kwamen de oproepen. Komt u alstublieft niet naar Haren vrijdagavond, ik herhaal: komt u niet naar Haren. Onder sterke politiepressie vertrekken het jarige meisje en haar moeder met onbekende bestemming, de vader is intussen, logisch ook wel, nogal bezorgd. De buurt wacht in spanning. Eerst overwegen autoriteiten nog een alternatief feest te organiseren om de te verwachten toestroom toch iets te bieden. Maar er wordt ook al een noodverordening klaargelegd waarmee de politie mensen het feestgebied uit kan sturen of zelfs op kan pakken. Het alternatieve feest gaat niet door, de noodverordening intussen wel. Er waren particuliere initiatieven in de richting van zo’n alternatief feest, maar de gemeente geeft geen toestemming, “we kunnen de veiligheid niet garanderen”, aldus iemand van de gemeente. Hoe de politie dan de veiligheid garandeert in het dorp, wordt snel duidelijk.

Natuurlijk gebeurt er wat je kon voorzien. Hoe harder de autoriteiten roepen dat het niet mag en niet kan, hoe leuker het voor veel jonge mensen die best een verzetje kunnen gebruiken in een wereld waar nooit iets gebeurt, wordt om naar Haren te gaan. Drank mee, ook wat vuurwerk, zo gaat dat. Nee, het is niet leuk als je daar woont. Nee, het was niet handig van het jarige meisje. Zelf zou ik denken: wat is daar nu aan, zo’n feest? Herrie en bier, en ik hou niet van bier. Maar ik snap de onweerstaanbare aantrekkingskracht van zo’n niet-toegestaan en dus erg ondeugend feestje ook. En ja, natuurlijk. “Niet iedereen zal met goede bedoelingen komen”, aldus een brief van ouders aan buurtgenoten. Vertaling: als je iets verbiedt doen sommigen het expres toch, en als je dreigt met politie dan zijn er altijd mensen die dat zien als magneet, niet als afschrikking. Veel mensen houden nu eenmaal niet zo van verboden en politie, en geven daar graag opgewekt uiting aan. Dat is niet leuk als het op jouw stoep gebeurt. Het is wel waar politie en verbieders zelf om vragen.

Dus komen er allengs berichten binnen van aanstromende mensen richting de plek des feests. “Uit elke trein die in Haren stopt komen 10 tot 20 feestvierders.” Ik ben niet heel verbaasd, de reclame van de autoriteiten heeft haar werk goed gedaan. Intussen zijn er dus rellen. “De politie is begonnen met ingrijpen nadat bezoekers in Haren de afgesloten Stationsweg bleven betreden. Bezoekers gooien met flessen naar agenten en er wordt met vuurwerk gegooid.” Je sluit een weg af voor flinke groepen jolige en ongetwijfeld flink aangeschoten tieners, en je vindt het gek dat een paar met dingen gaan gooien? Natuurlijk, als de ME eenmaal bezig is, krijgt die wel meer naar het hoofd. Statafels en stenen lees ik. Maar ik lees ook dit: “Radioverslaggever Goos (RTV Noord) wordt door de ME, zonder waarschuwing, de grond op geslagen, wegens doen van liveverslag”, meldt een in de NRC geciteerd twitterberichtje.

De heksenketel die nu ontstaan is, was nergens voor nodig als de autoriteiten er niet op hadden gestaan de onaantastbaarheid van hun autoriteit belangrijker te vinden dan het welzijn van zowel buurtbewoners die logischerwijs bezorgd zijn als van jongelui die een verzetje willen. Nu worden er auto’s gesloopt, lees ik, en breken mensen schuren in, zo wordt inmiddels ook bericht uit het frontgebied. Dat zijn op zich onzinnige activiteiten die geen goed woord verdienen. Maar het is de context – een door publiciteit, een dreigend gezag, kracht bijgezet met een grof optredende ME – die dit soort onzin in de hand heeft gewerkt.

Natuurlijk zijn mensen in die buurt angstig voor wat de nacht hen brengt. Ik las al een tweet van iemand die met hockeystick in de tuin staat – hetgeen overigens ook iets zegt over de sociale achtergrond van de bewoners: mensen met een modaal of beneden modaal inkomen hebben zelden een hockeystick. Hier speelt angst voor welzijn en dergelijke. Maar hier speelt ook de afkeer van de gegoede burgerij voor wat maar al te makkelijk gezien wordt als het jeugdige plebs. Het is de politie en haar opdrachtgevers die verkozen hebben een onbedoeld feest tot een klaarblijkelijk van hogerhand bedoelde rel om te vormen. Dit kun je zien aankomen, en elk dreigement van staatswege maakte de kans op wat zich nu afspeelde, groter en niet kleiner. Hilarisch detail: naambordjes van straten zijn op gemeentelijke instructie verwijderd om zo mensen te bemoeilijken de weg naar de feestplek te vinden, zo blijk uit bijschrift van foto 13 van een reeks op Nu.nl. Men heeft bij de gemeente Haren overduidelijk nooit van Google Maps en van TomTom gehoord.

Intussen regent het wel prachtige tweets, waarvan de Volkskrant er een paar heeft geselecteerd. Een fraaie: “reist u per trein naar station #Haren? Vergeet u dan niet uit te checken alvorens de ME u afvoert”. En – spijker op de kop – “Haha op ’t nieuws in Haren. GA ER VOORAL NIET HEEN’ dan gaan mensen er juist heen”. Inderdaad. Het is een bestuurlijke blunder van formaat – als het geen valstrik is om een voorbeeld te stellen dat het Gezag Gehoorzaamd Moet Worden tenminste. Op gemeentekosten een feest organiseren toen duidelijk werd dat mensen sowieso zouden komen was handiger geweest, en volgens mij aanzienlijk goedkoper ook. Wat een onzin.

Verhaal voltooid vrijdagavond 21 september, geschreven door Peter Storm, op wiens site dit oorspronkelijk verschenen is.

10 gedachten over “De slag om Haren”

 1. Dit is het algemeen valen van onze Onderwijs geïllustreerd door het feit dat een meiske die elke dag op Facebookpagina hangt, het verschil tussen klein hokje aanvinken en niet aanvinken niet begrijpt en dit allemaal op 16 – jarige leeftijd.

  Daarop denken ambtenaren van de politie dat door straat naamborden weghalen men zou nooit Googlemaps of TomTom gaan gebruiken. In welke wereld leven ze nog?
  Nee hoor, dat zijn gewoon VVD-ers.

  Voornaamste zou moeten zijn dat ik uit de reportages voor mezelf heb kunnen concluderen dat ik er uitsluitend BLANKE AUTOCHTONEN onder de relschoppers zag.
  Ligt het zeker weer aan mij en ik heb natuurlijk ook niet alle filmmaterieel gezien, want dat is werk voor de politie.

  Wilders zwijgt in deze situatie ook in alle talen wat het indirecte bewijs zou moeten zijn dat er inderdaad geen ALLOCHTONNEN hebben deze ramp veroorzaakt.

  Wat een PARANOIA in ons land dat ik uitgebreid heb moeten waarnemen laatste tijden, waarbij voor een donkere meinheer in een bus die zijn sandwitch aan het eten was werd door een racistische chauffeur de politie opgeroepen en de man met aandacht van alle media met geweld naar de politie afgevoerd.

  Maar kijk naar Haren – de politie durfde gewoon niet op te treden tegen “eigen volk”.

  Grappig, he? De realiteit passeert je vebeeldingsvermogen hier.

 2. Wijzer zou zijn geweest om als overheid een groot grasveld ergens te regelen, muziek, barretjes, en verder niks aan de hand. Iedereen blij.

  Nu heeft rechts NL, het “gezag” weer redenen om te gaan brallen over relschoppers en dergelijke, en maatregelen in het landsbwuhhlang ( Opstelten) te treffen.

 3. Mja, ik ga mee dat als er niet zoveel aandacht voor was geweest, het geen relschoppers had getrokken.

  Maar je zult daar maar wonen en je eigen opgebouwde zaak afgebroken zien worden door ‘jongeren die plezier hebben’.

  Van wat ik gezien heb, was die politie totaal niet voorbereid en zeker geen Amsterdamse meppers. Die dienders daar wisten gewoon niet wat ze overkwam.

  Uiteraard kun je de schuld wel bij de politie leggen, ik ben ook geen fan van ze. Maar wat daar aan schade is veroorzaakt, waren geen feestvierders zoals ik ze op een feestje wil hebben.

 4. Beste Keira, jij zou ook geen 3000 onbekenden willen uitnodigen wegens een of andere Facebook hype ding, toch?

  Men vergeet graag waar het mee begonnen is. 🙂

 5. Hoop het niet! En nu ga ik het zeker helemaal nooit meer doen via Facebook, stel je voor dat ik hokje vergeet aan te vinken! 🙂

  Maar als het daar bij was gebleven en de media er niet op waren gesprongen en de politie niet zo zenuwachtig waren geweest, dan was er misschien niks gebeurd. Dat er wel zoveel aandacht aan is besteed, geeft nog steeds niemand toestemming om dat dorp te verbouwen.

 6. ik fietste op de stoep in Amsterdam en moest mijn straf uitzitten op een woensdagmiddag. hoofdbureau van politie.
  een zaal vol jongens. ik was het enige meisje en werd na een gesprek met 2 agenten, die mij flink duidelijk maakten hoe slecht mijn gedrag was, weer vrijgelaten.

  enige tijd geleden natuurlijk.

  de schade, het geld verspillen. het is om te kotsen.
  men beschikt over voldoende foto en film materiaal.
  mijn idee is om iedereen die daar was aansprakelijk te stellen. ook de aanwezige pers.

  laat ze maar betalen en geef het bedrag aan de voedselbank.

  Haren is verzekerd.

 7. dom gebeuren verder. even kijken op internet of een krant lezen was al helpend geweest.

  dit soort feestjes is al langer aan de gang. ik las dat de politie de vergelijking trok met de rellen in London.
  dat komt misschien nog. dit was van een andere orde.

  advies, waar niemand om vraagt.

  zeg tegen je kinderen je MOET er naar toe gaan. die blijven dan lekker thuis.

  flauw, ik weet het.

  begrijp nog steeds niet waarom ze de toegangswegen niet afgezet hebben. hoezo sturen naar het centrum? en een feestje bouwen als afleiding. het wordt steeds gekker in Nederland.

  maar er wordt weer geëvalueerd en er komt een onderzoekscommissie en meer. zo blijft men nog even bezig.

  een man van 84 die in zijn eigen huis neergeslagen werd met een stoeptegel? ja, dat kan natuurlijk ook voorkomen tijdens een feestje.

 8. dat ophitsen.

  ik was 5 en goode de winkelruit in van de schoenmaker in onze straat. kinderen hadden gezegd ” dat durf jij niet”.

  mijn vader heeft de ruit betaald en wees mij later een heel klein raampje aan. hij zei, wil je dat nog een keer doen kies dan iets van dit formaat.

  mij nooit meer laten ophitsen en geleerd mij af te vragen
  “wat wil ik zelf”.
  daar maak je ook geen vrienden mee, je hoort niet bij de groep. jammer dan.

  altijd vrienden gebleven met de schoenmaker en alleen nog eens een dubbelglas raam ingeslagen omdat mijn sleutels binnen lagen. en dat zelf betaald.

 9. ff vergeten

  quote
  op zich onzinnige activiteiten die geen goed woord verdienen. Maar het is de context – een door publiciteit, een dreigend gezag, kracht bijgezet met een grof optredende ME – die dit soort onzin in de hand heeft gewerkt.
  unquote

  helemaal mee eens.

  tja, geen olympische spelen meer en voetbal voorbij? of begint het weer? tv met domme dansfeestjes en vol vervelende BNers.

  leven moet wel leuk blijven. brood en spelen is dus niet genoeg.

Reacties zijn gesloten.