Servische politie misbruikt migranten en asielzoekers

Op basis van uitgebreid onderzoek stelt Human Rights Watch vast dat veel migranten en asielzoekers in Servië mishandeld worden door de politie. Onder meer fysiek geweld, bedreigingen, beledigingen, afpersing en onrechtmatige uitzettingen maken er deel uit van de dagelijkse realiteit. Het is dan ook duidelijk dat Servië op dit vlak nog voor grote uitdagingen staat, wil het lid van de EU worden.

De afgelopen twee jaar kreeg Servië te maken met een enorme toename van het aantal migranten. Volgens de officiële statistieken vroegen in 2013 5.066 mensen asiel aan. In 2014 ging het zelfs om 16.490 mensen, een stijging van 225 procent. De meesten onder hen hebben de Syrische nationaliteit. Het doel van veel van deze migranten is om via Servië Noord-Europa te bereiken. Zoals Human Rights Watch aan het licht bracht, verloopt hun verblijf in Servië evenwel niet altijd vlekkeloos.

Tussen november 2014 en januari 2015 interviewde de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie 81 asielzoekers en migranten, waaronder 18 kinderen, op diverse locaties in Servië en Macedonië. Uit die reeks interviews kwam naar boven dat de wanpraktijken van de Servische politie zich vooral afspelen in Subotica, een stad aan de grens met Hongarije. Maar ook in het zuiden en oosten van Servië en in hoofdstad Belgrado is er sprake van mistoestanden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be