Sea Watch-activist bij demonstratie tegen Fort Europa: “EU laat bewust honderden vluchtelingen per week verdrinken op zee”

Super dat jullie hier zijn vanmiddag, dat is helaas harder nodig dan ooit! Ik wou graag beginnen met te zeggen dat migratie normaal is. Migratie heeft altijd plaatsgevonden, in verschillende tijden in verschillende richtingen. Tegenwoordig heet migratie een probleem te zijn, alleen omdat de richting van migratie niet uitkomt. Wij staan hier vandaag, maar ook in Duitsland, Italië, Spanje en Malta hebben de afgelopen dagen veel solidariteitsacties plaats gevonden. In heel veel steden hebben mensen gedemonstreerd en actie gevoerd. Eerder vandaag werden er nog acties gedaan in Hamburg en Rome. Samen staan wij hier voor een open, kleurrijk en solidair Europa waarin migratie weer normaal is!

Terwijl er in de afgelopen twee weken alleen al meer dan vierhonderd mensen zijn verdronken, worden alle mogelijke getuigen ver weg gehouden door middel van criminaliseringscampagnes, administratieve onzin en vervolging. De zes nog overgebleven civiele schepen die monitoren en waar nodig reddingsacties uitvoeren, worden allemaal in een goed op Europees niveau gecoördineerde campagne gedwarsboomd, gecriminaliseerd en tegengehouden. Alles om te voorkomen dat er nog mensen zijn die het levend halen naar Europa. Ook het Sea Watch-vliegtuig Moonbird, wat alleen al afgelopen jaar heeft geassisteerd bij de redding van meer dan twintigduizend mensenlevens, wordt door Malta om administratieve redeneren aan de grond gehouden. Stel je eens voor dat het zou gaan om boten vol met honderden Nederlanders, Fransen, Engelsen, Duitsers, enzovoorts, die zouden verdrinken en niemand zou wat doen… Dit leidt mij tot de wrange conclusie, om in George Orwells woorden te spreken, dat mensen gelijk zijn, maar sommigen zijn wat gelijker dan anderen.

Anne Dekker van Seawatch bij de demonstratie tegen Fort Europa in Den Haag, gisteren

Via:: Doorbraak