Schulz ontkent overeenstemming tussen SPD en CDU/CSU over coalitieonderhandelingen

Martin Schulz

SPD-leider Martin Schulz ontkent dat hij heeft ingestemd coalitiebesprekingen te beginnen met Angela Merkel’s CDU en haar Beierse zusterpartij CSU. Eerder vandaag berichtte Bild dat de SPD daar in principe mee ingestemd zou hebben. Volgens Schulz is daar echter geen sprake van. Een besluit wordt pas maandag genomen.

De SPD is ernstig verdeeld over de vraag of men opnieuw een coalitie moet vormen met CDU en CSU. Bij de Bondsdagverkiezingen verloor de partij flink, een verlies dat door velen wordt toegeschreven aan het feit dat de SPD de afgelopen jaren tamelijk kleurloos was als juniorpartner in een ‘grote coalitie’.

De jongerenafdeling van de SPD is fel tégen en pleit voor steun aan een minderheidskabinet van CDU/CSU, eventueel samen met de Groenen. Om voor de hand liggende redenen voelt Merkel daar weinig voor. Vrij algemeen wordt ervan uitgegaan dat Schulz uiteindelijk tóch in zal stemmen met coalitiebesprekingen. Waarschijnlijk heeft hij gewoon wat tijd nodig om de critici binnen de partij te paaien. Bij Die Linke gaat men er in elk geval van uit die nieuwe Große Koalition er gewoon komt.

Eerder mislukten de coalitiebesprekingen tussen CDU/CSU, Grünen en FDP. Daarmee bleef een grote coalitie over als enige optie. Buiten de fascistische AfD zit niemand te wachten op de instabiliteit die een minderheidskabinet met zich meebrengt.